Бездомните кучета в Русе били намалели 7 пъти

0
В някои квартали обаче кучетата продължават да се разхождат на глутници
В някои квартали обаче кучетата продължават да се разхождат на глутници

Близо седем пъти е намаляла популацията на бездомни кучета в община Русе през последните 10 години - това сочи доклад от извършено преброяване на безстопанствените животни на територията на общината през тази година, съобщиха от местната управа.

Данните показват, че към момента бездомните кучета са 725, като от тях 495 са кастрирани. За сравнение през 2007 г. в общината е имало 4904 безстопанствени животни.

От кметството обясняват, че успехът на програмите за намаляване популацията на бездомни кучета е в прилагане на комплекс от мерки, при който усилията на община Русе, природозащитните организации, ветеринарните специалисти и гражданите са насочени в една обща посока - намиране на хуманно и съвременно решение на проблема. През последните години се прилага единен метод във всички населени места на територията на общината.

В периода от 6 март до 16 април т.г. са обходени 20 474 дка от общата площ. Преброяването е извършено съвместно с доброволци от център "Германо-българска помощ за животните" и наблюдаващ представител на Българската агенция по безопасност на храните. За установяване броя на безстопанствените животни е използвана методика, разработена от специалисти на фондация "Четири лапи", която се прилага успешно както у нас, така и в други страни. 

Настоящото преброяване е четвъртото, като анализи са извършвани също през 2007, 2008 и 2011 година. 

От общинската управа информират, че намаляването на бездомните кучета се дължи на няколко фактора - поддържане на високо ниво на кастрираните бездомни кучета /ежегодно се кастрират средно около 800 кучета от Общинския приют за безстопанствени животни/, увеличаване броя на осиновените кучета от Общинския приют през последните три години - средно по около 200 на година, и популяризиране на дейността и работата с неправителствените организации.

За съжаление обаче проблемът с безстопанствените животни не е решен напълно. Сигналите за нападнати и ухапани хора са чести, а в някои квартали кучетата се разхождат дори на глутници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари