Близките на Жоро Плъха искат затвор за д-р Иван Димитров

0
Медикът застреля Жоро Джевизов - Плъха през 2018 година
Медикът застреля Жоро Джевизов - Плъха през 2018 година Снимка: bTV / архив

Медикът застреля Жоро Джевизов - Плъха през 2018 година

Пловдивският апелативен съд отказа да назначи нова експертиза, която да установи дали крадецът Жоро Джевизов - Плъха е хвърлил нож по д-р Иван Димитров, с което да го е провокирал да стреля. Подсъдимият за убийството медик твърди, че Плъха го е замерил с нож и метална табела, ранил го е в крака и това го е накарало да извади пистолета. Случаят е от 2 март 2018 г. след полунощ. Д-р Димитров видял, че в гаража му свети, взел незаконния си пистолет, слязъл долу, видял крадец, извикал му: "Стой, полиция", но Джевизов не се подчинил и докторът стрелял. На сутринта тялото на Плъха беше намерено на капака на кола до областната управа на Пловдив, припомня вестник „24 часа“.

Делото минава за втори път през Апелативния съд. Първоначално д-р Димитров беше оправдан от два различни състава на Окръжния съд по обвинението в превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Преди година и половина състав на въззивната инстанция реши, че лекарят е можел да се защити и без да стреля, и го осъди на 2,5 години условно. ВКС обаче върна делото.

От самото начало на процеса има съмнения, че д-р Иван Димитров може да се е самонаранил, за да твърди после, че е бил нападнат. По анцуга, с който е бил облечен във въпросната нощ, има 2 разкъсвания. Едното от тях е разрез около 1 см, което според изслушаните вещи лица може да е причинено от хвърлен нож. Второто разкъсване обаче би могло да се дължи само на движение с острие в различни посоки. Затова и прокурорът по делото Иван Перпелов поиска нова експертиза, но съдът не се съгласи. Д-р Димитров твърди и че крадецът, който е бил дрогиран, се е държала агресивно, но токсикологът д-р Янко Илиев заяви, че комбинацията от морфин и остатъци от морфин води до пасивност, а не до активност.

Държавното обвинение настоя за осъдителна присъда, а от името на родителите на Жоро Джевизов адвокатът им Красимир Елдъров поиска ефективно наказание и лекарят да влезе в затвора.

Двамата защитници на д-р Иван Димитров - Георги Кутрянски и Гено Василев, настояха клиентът им да бъде оправдан. Съдът ще излезе с решение до месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Асен
    И близките при плъха
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари