Блъсната на пешеходна пътека пенсионерка ще получи 40 000 лева обезщетение

1
Жената е получила мозъчно сътресение и счупване на лявата китка при инцидента от края на 2019 година
Жената е получила мозъчно сътресение и счупване на лявата китка при инцидента от края на 2019 година Снимка: Dunavmost

Жената е получила мозъчно сътресение и счупване на лявата китка при инцидента от края на 2019 година

Решението на Окръжен съдРусе, с което е уважен изцяло иска за 40 000 лв. на пострадала пешеходка срещу застрахователна компания, бе потвърдено от по-горната инстанция и влезе в законна сила.

На 10.12.2019 г. около 16:50 ч. младата майка Д. Н. управлявала „Тойота Тундра“ по ул. „Стефан Стамболов“ в посока към детската градина, за да прибере детето си. Завивайки наляво по ул. „Сент Уан“, блъснала пресичащата на пешеходната пътека М. Е. на 71 години. Пенсионерката била откарана в болница, където се установило, че е получила мозъчно сътресение и счупване на лявата китка. За причинената средна телесна повреда поради неспазване на правилата за движение по пътищата, шофьорката била осъдена на 1 година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за 1 година. Тъй като за автомобила имало валидна застраховка „Гражданска отговорност“ в ЗАД “ОЗК Застраховане“АД, пострадалата поискала обезщетение от това дружество, но получила отказ. Затова се обърнала към Окръжен съдРусе да ѝ бъде присъдена сумата от 40 000 лв. за преживените болки и страдания.

Приетите по делото експертизи и разпитаните свидетели са установили, че вследствие на произшествието М. Е. е получила контузия на мозъка, кръвоизлив в дясно челно-слепоочно и счупване на лява лъчева кост. Според вещото лице, уврежданията на мозъка представляват животозастрашаващо състояние за пациента. Поради настъпило вторично разместване на счупването се наложило повторно наместване на счупването и повторна имобилизация. Заради съвкупността от тези увреждания близките на жената около два месеца и помагали в ежедневното обслужване, защото не можела сама и дори в период от един месец не ставала от леглото, но сравнително стабилна се почувствала едва след около 3-4 месеца. Възстановителният период бил до 5 месеца, но ищцата около две години след произшествието продължавала да се оплаква от главоболие и световъртеж. Безспорно е било установено, че М. Е. се е движила на пешеходна пътека при зелен светлинен сигнал на светофара, изцяло е съобразила поведението си на пътното платно с правилата за движение по пътищата, а произшествието е станало само по вина на водача на товарния автомобил.

Окръжен съдРусе, като е взел предвид всичко това, е счел, че справедливият размер на обезщетението, който би репарирал тези болки и страдания, е 40 000лв., поради което е уважил изцяло предявения от М. Е. иск. Застрахователното дружество е приело тази сума за твърде завишена, но тричленният апелативен състав е потвърдил решението на Окръжен съд - Русе като правилно и законосъобразно и същото вече е в законна сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари