Благовест Кирилов: Спад при недействителните бюлетини и купения вот заради машините

0
Според зам.-министъра на електронното управление устройствата не давали възможност за показване на вота, нито за манипулацията му
Според зам.-министъра на електронното управление устройствата не давали възможност за показване на вота, нито за манипулацията му Видео: NOVA

Според зам.-министъра на електронното управление устройствата не давали възможност за показване на вота, нито за манипулацията му

Приключи проверката на Министерството на електронното управление на машините за изборите. Причина за нея станаха няколко устройства на чийто екрани в изборния ден се появи надписът „Дневникът е подправен”. Имало ли е опит за някаква намеса коментира по NOVA зам.-министърът на електронното управление Благовест Кирилов.

Става въпрос за 7 устройства от общо 12 000, които са използвани. От друга страна, съобщението е доказателство, че защитата на машините сработва, тъй като те не са вкарани в употреба в изборния ден. По време на проверката се установи, че няма външна намеса върху тях”, добави той.

Няма 100% сигурна система. Има обаче добро управление на риска. Това, което виждаме с тази грешка, е точно управление на риска. Причините за грешката са различни. Може да бъде разместена флашка при транспорта, дефектирала флашка или четецът на машината да се счупи. Тогава бихме получили такава грешка”, уточни още Кирилов.

Относно критиките към устройствата за гласуване, зам.-министърът посочи, че ползването им не е по-сложно от употребата на един банкомат. „Хубаво е да говорим с факти. Ако видим данните за броя хора, които са гласували в секции с хартия, и тези дали своя вот с машини, и го сравним с изборите от април, когато имаше смесено гласуване - спадът е по-голям в секциите с хартиени бюлетини, е неговото мнение.

Според Кирилов от данните в публичното пространство било видимо, че броят на недействителните бюлетини намалява заради машините. Купеният вот също спадал, защото устройствата не давали възможност за показване на вота, нито за манипулацията му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари