Благодарение на ваксинираните: Германия може да отмени епидемичната ситуация

0
Учените отдавна повтарят, че почти всички нови зарази, а най-вече тежките случаи на заболяване от Ковид-19, които предполагат хоспитализация и интензивно лечение, се регистрират при неваксинирани хора
Учените отдавна повтарят, че почти всички нови зарази, а най-вече тежките случаи на заболяване от Ковид-19, които предполагат хоспитализация и интензивно лечение, се регистрират при неваксинирани хора

Благодарение на високия брой ваксинирани, хоспитализациите на болните от коронавирус в Германия са под контрол. Затова здравният министър поиска отмяна на епидемичната ситуация

Ще бъдат ли облекчени правилата в Германия за задължителното носене на маски, за ограниченията на контактите и за ваксинациите? Първата крачка натам вече е направена, пише Дойче Веле

Шпан предлага отмяна на епидемичната ситуация

Да се отмени в общонационален мащаб обявената епидемична ситуация - за това апелира германският министър на здравеопазването Йенс Шпан.

Епидемия за цяла Германия беше обявена през март 2020 година, когато Бундестагът реши, че разпространението на коронавируса е придобило епидемични размери. Епидемичната ситуация беше продължавана на няколко пъти, като последното продължение изтича на 25 ноември тази година. Ако на национално равнище вече няма официална епидемична ситуация, правителството в Берлин и правителствата в отделните федерални провинции получават обратно правомощията си да определят правилата за носене на маски, спазване на дистанция, за ограниченията на контактите между хората и за осигуряването на ваксини.

Предложението на здравния министър, огласено на срещата му с министрите от отделните провинции вчера, идва в отговор на последните оценки на Института "Роберт Кох". Специалистите от тази научна институция, която отговаря за контрола над заразните болести в страната, са на мнение, че вече е спаднала опасността от претоварване на здравната система с интензивни пациенти, защото процентът на ваксинираните в страната значително е нараснал. Учените от института отдавна повтарят, че почти всички нови зарази, а най-вече тежките случаи на заболяване от Ковид-19, които предполагат хоспитализация и интензивно лечение, се регистрират при неваксинирани хора.

Изискванията за тест, ваксина или доказателство за преболедуване остават

В същото време здравният министър настоява в Германия и занапред стриктно да се спазват правилата за хигиената и дистанцията и да остане валидно така нареченото "тройно G-правило", тоест - в съответните ситуации от хората да се изисква сертификат, че или са преболедували, или са изцяло ваксинирани, или имат актуален отрицателен тест. В това отношение не може да има пълно връщане към нормалността, става ясно от думите на министъра.

В момента броят на новите зарази в рамките на последните седем дни отново нараства в Германия. Най-лошо е положението в югоизточните региони на страната, където процентът ваксинирани е най-нисък.

Вчера в Германия са регистрирани 6771 нови случаи на коронавирус - с 1800 повече от измереното във вторник миналата седмица. За едно денонощие 88 души са починали след заразяване с Ковид-19, с което броят на починалите достигна 94 716. От Института "Роберт Кох" съобщават още, че досега с коронавируса в страната са се заразили 4 384 616 души, а броят на излекуваните възлиза на 4 164 600.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари