Бизнесмен се вози в "Чайка" от Тато

0
„Чайката“, подарена някога на гарда му Димитър Гръбчев от Тодор Живков беше показана на традиционния събор на ретроколите в Стара Загора
„Чайката“, подарена някога на гарда му Димитър Гръбчев от Тодор Живков беше показана на традиционния събор на ретроколите в Стара Загора

Лек автомобил от най-престижната някога съветска марка „Чайка“ пази в личната си автоколекция великотърновският бизнесмен Цанко Александров.

Лъскавото возило, което е било произведено през 1969 година в заводите „ГАЗ“ е било някога предоставена от Тодор Живков на личния му охранител, генерала от някогашното УБО Димитър Гръбчев.

Автомобилът е със 7 места, двигателят е с обем от 5500 куб.см и има мощност от 195 коня. Теглото е 2,6 т , а разходът на 100 км е 21 л бензин.

Дизайнът е дело на Лев Михайлович Еремеев, като за пръв път са били поставени и стъкла с вътрешно електрическо отопление. Подът е застлан с персийски килим. Собственикът е отказва да коментира цената, на която се е сдобил с возилото, според него по-важна били историческата й стойност.

Роденият през 1963 година бизнесмен Цанко Александров е сред най-запалените колекционери на ретро – автомобили у нас, в сбирката му е и една от най-награждаваните коли на съборите на маниаците :БМВ 2000SC от 1966 година.

Генерал Димитър Гръбчев /1914-1968/ е бил партизанин в Трънския отряд.Веднага след 9 септември 1944 г. на него е поверена охраната на овдовялата царица и малкия престолонаследник Симеон, както и на Георги Димитров.

Той придружава тялото в пътуването от Москва до София след смъртта му през 1949 г. По-късно е разжалван и разследван по обвинение в сътрудничество с полицията . Възстановен е обратно в МВР след 1956 г. и по съветски образец създава УБО. Умира от инфаркт на 2 септември 1968 г. при една разходка на Тодор живков край хижа „Мазалат“ в Стара планина.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари