Бизнесмен: Ромски катун ми съсипва завод за 12 милион лева

2
25 години Николай Христозов обикаля институции, сменил 5-има кметове и никой не му съдействал
25 години Николай Христозов обикаля институции, сменил 5-има кметове и никой не му съдействал Снимка: Радко Паунов / 24 часа

25 години ме разиграват институции и не могат да се справят с ромски катун от 12 души. Бизнесът ми е застрашен, а съм инвестирал 12 млн. лева и давам работа на 150 души. Нито ден не съм забавил заплатите им.

Това заяви Николай Христозов, собственик на сладкарски завод в пловдивското село Кадиево. Цигани са вдигнали колиби точно до оградата на предприятието, което произвежда кроасани и всякакви сладкарски изделия. Има риск да бъде затворено, пише 24 часа.

"На 6 януари циганите се запалиха, огънят за малко не премина в цеха. Пет пожарни гасиха", каза Христозов. Заедно с дъщеря си Христина Ташева потърсиха помощ от областния управител на Пловдив Дани Каназирева. "Недопустимо е едно ромско семейство да се гаври с хора, инвестирали милиони и осигурили работа на толкова хора", отсече Каназирева. Тя не може да си обясни защо толкова години община "Родопи", в чиято територия е с. Кадиево, не е решила проблема.

Циганските колиби са изникнали буквално до сладкарския цех и сеят зарази и мръсотия.

Циганските колиби са изникнали буквално до сладкарския цех и сеят зарази и мръсотия.

"Не може незаконно настанили се хора до оградата на предприятието да създават риск за хигиената му. Години наред Христозов е обикалял от инстанция на инстанция да се моли", каза Каназирева.

Те извършила проверка на място, провела среща с новото ръководство на община "Родопи" и дала срок проблемът да се реши.

Земята, където е катунът, е общинска собственост. Циганите, които я ползват, не са платили стотинка данъци. Нямат никакви строителни разрешения. "Още днес ще бъде връчен констативен протокол за незаконно строителство, а след това е заповед за събаряне", обясни областният управител. Социалните служби щели да бъдат уведомени да предоставят алтернативно място на ромското семейство с 9 деца, които сега живеели в мизерия. Един от вариантите бил Гражданска защита да им даде фургон.

"Те нямат никакви хигиенни навици. През годините сме им давали брашно, кроасани, пасти, защото сме хора. Пет кметове в селото се смениха, още толкова и в община "Родопи" - отникъде не получих съдействие", оплака се бизнесменът. Той уточни, че не е расист и в цеха му работели 80 турци и 20 роми, но били изрядни както откъм хигиена, така и откъм работа.

"Имаме сертификат за екочистота. Всеки ден нашите хигиенистки не смогват да метат около оградата, където е катунът. Фабриката ни се простира върху 8 декара. Започвам да строя още един цех", посочи Христозов. Много често съседите му ходели по нужда буквално до завода.

"Подобно толериране трябва да спре и катунът да изчезне до месец и половина", заяви Каназирева.

Всеки ден чистачките на предприятието събирали купища боклуци.

Всеки ден чистачките на предприятието събирали купища боклуци.

На 6 януари циканските се запалили и за малко огънят не отишъл в <strong class='keys'>завод</strong>а.

На 6 януари циканските се запалили и за малко огънят не отишъл в завода.

Един от обитателите.

Един от обитателите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари