Бизнесът в Пловдив се задъхва от липса на кадри

1
Въвеждат нови специалности, компании заплащат обучението на учениците
Въвеждат нови специалности, компании заплащат обучението на учениците Видео: NOVA

Въвеждат нови специалности, компании заплащат обучението на учениците

Сред най-големите пречки пред развитието на бизнеса са липсата на квалифицирана работна ръка, високите цени на суровините и скъпите енергийни носители. Това показва проучване на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, предава NOVA. Най-голямата индустриална зона в България, която се намира край Пловдив, поиска от няколко министерства и от президента промяна на образователната система, така че тя да отговаря на новите реалности на трудовия пазар и предложи издръжка на учениците.

Бизнесът сериозно се задъхва заради липсата на кадри. Затова от септември над 6000 ученици в Пловдив ще се обучават в 236 професионални паралелки. За първи път в средното образование се разкриват атрактивни специалности, които ще помогнат на лечебните заведения да решат кризата с недостига на медицински сестри. Няколко големи чуждестранни компании вече оборудват лаборатории и работилници в самите гимназии. Като ще заплащат обучението на учениците и ще им предлагат работа.

За първи път в града под тепетата се разкрива специалността “Асистент на лекар по дентална медицина“. Новата професия ще се изучава в гимназията “Цар Симеон Велики“. Като в училището се прави преустройство, за да бъдат открити два зъболекарски кабинета и STEM център за подготовката им.

Приемът за новата специалност ще е след 7-ми клас. Сияна и Габриела-Никол са сред първите желаещи да изучават медицинската професия. Статистиката сочи, че в Пловдивска област има най-много зъболекарски кабинети, над 1000. Стоматолозите се нуждаят от медицински сестри или помощници.

Над 200 са предприятията в най-голямата индустриален парк у нас- „Тракия икономическа зона“. Повечето от компаниите са чуждестранни и са световни лидери в леката и тежка промишленост. Кризата с кадрите при тях е най-голяма. За да си набавят нужните специалисти някои от компаниите разкриват учебни центрове и заплащат на желаещите да усвоят машиностроителните специалности.

За да привлекат младите кадри още от училищната скамейка им предлагат финансови стимули.

И в момента най-голямата индустриална зона се нуждае от над 2000 хиляди квалифицирани специалисти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    112
    Защо никой не погледне на какво дередже е професионалното ни образование ? Какви са учителите и какво знаят от това, което преподават? Резултатите от една такава проверка ще бъдат повече от скандални за нивото на учителите по професионална подготовка ! Те нямат никакъв професионален опит и желание за напредък . И малкото кандидати от подрастващите са брутално осакатени от неадекватното обучение в т.н. ПГ ! Контрол върху резултатите от обучението по професията НЯМА ! Вторият ДИ по специалността се дирижира от директорите и е чиста формалност ! Ама дайте Заплати ! Да ама не !
  • 3
    4
    Еговлошката
    Мъшът ми дава 4753. 00 лева нето за гърдинари в града, ама няма шелаещи. Мъшът ми е на висша дръжавна слжба, избран по погрешка. Фторият ми, и безценен мъш. Важа вярна В. П. от Н.
  • 19
    3
    русенец
    Интересно ми е защо бизнесът не вдигне заплатите до ниво, на което няма да имат недостиг на кадри. :) Или да не задавам тъпи въпроси защото те са тук не за да вдигат заплати, а да произвеждат продукция с минимални разходи за заплати.
  • 14
    2
    абе
    то не е само в Пловдив и в Русе работата не е никак добре, ама с тез заплати нормално
  • 15
    1
    сс
    В Русе ще стане интересно след още малко време като спрат да работят половината пенсионери те младите изчезват.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари