Бизнесът у нас е готов да наеме на работа 200 000 украинци

0
Работодателските организации поискаха компенсации за скъпия ток и за месеците април-юни
Работодателските организации поискаха компенсации за скъпия ток и за месеците април-юни

Работодателските организации поискаха компенсации за скъпия ток и за месеците април-юни

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) увери в отворено писмо до правителството, че българският бизнес e готов да наеме на работа украински граждани, които потърсят и получат закрила у нас.

"На база на предишни проучвания, анализи на нивото на безработица и тенденциите на пазара на труда, като се вземе предвид нивото на образование и квалификация, считаме, че на пазара на труда биха могли да се наемат около 200 хиляди украински граждани", се казва в писмото, предава вестник СЕГА.

Бизнесът обаче обръща внимание на тромавата процедура по предоставяне на международна закрила. Според процедурите такива лица може да започнат работа едва три месеца след подаване на молбата за закрила. "Предлагаме българското правителство да разработи целева програма, насочена към намаляване на сроковете за получаване на бежански или хуманитарен статут за украински граждани, която да действа за ограничен период от време, като позволи нормални условия на живот и труд на украинските граждани", настояват работодателските организации. Те подчертават още, че държавата трябва да поеме и част от средствата за издръжката за определен период от време. 

Успоредно с мерките за справяне с хуманитарната криза, бизнес организациите настояват още за спешни мерки за предотвратяване на енергийна криза. Това трябва да стане с удължаване на срока на действие на компенсациите за небитовите потребители на електроенергия за месеците от април до юни включително.

Бизнесът настоява още замразяването на цените на тока за домакинствата да бъде прекратено от началото на април като според тях около 5% увеличение на цената ще е постижимо и поносимо.

Работодателските организации смятат, че не трябва да се ограничава износа на електроенергия, но печалбите от този износ трябва да отидат за компенсиране на бизнеса и домакинствата. В същото време те настояват да се спрат продажбите на газ от хранилището в Чирен и страната да се запаси с необходимите количества горива.

Предприемачите предлагат още мерки за подпомагане на българските компании от загубата на международни пазари и затруднени транспорти връзки заради войната в Украйна. Като например увеличаване на дела на безвъзмездната помощ на предприятията в Националния план за възстановяване и устойчивост и осигуряване на алтернативни транспортни връзки към зони, близки до военния конфликт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    3
    Elita
    Омръзна им да забогатяват с ограбване на българи и номерата им не минават вече. Бежанците са на зор, не са като предишните от Сев.Африка, Сирия и Афганистан, но ги чака друга изненада с тях...
  • 11
    2
    укропитек
    ха, значи украинците са по-образовани от нас?!? ашколсун, страна в ес с ниско образование. да не говорим, че ще ги наемате на минималка! тарикати, че и евроатлантици! :) :)
  • 13
    1
    русенец
    Другарите чорбаджии съвсем почервеняха. Както е тръгнало ще искат и средношколски бригади и ангария. Де национализация, де! Като не ви отърна обстановката и условията да правите бизнес - затваряйте дюкяните и се разкарайте, че таковахте мамата на България до степен, че и един общ работник да не можете да намерите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари