Бизнесът, синдикатите, или самото служебно правителство си сложи примка на вратлето!?

2
Въпроса задава енергийния експерт Васко Начев в профила си във Фейсбук
Въпроса задава енергийния експерт Васко Начев в профила си във Фейсбук Снимка: Евроком

Въпроса задава енергийния експерт Васко Начев в профила си във Фейсбук

Прословутата оферта за 7-те танкера е с референтна цена Хенри хъб и по данни на Булгаргаз към тогавашна дата тя е била $34/MWh. Цената с включени премия, втечняване, транспорт и разтоварване по офертата е $175/MWh. Да да и разтоварване, защото има предвидени едни 150000 долара за това и единствено ако цената е повече, разликата се поема от клиента.

Тогавашната цена на TTF (Нидерландската борса) e $206/MWh, която цена е референтна за ценообразуването на получавания от нас руски газ.

Почти не остана човек у нас, който да не знае, че формулата е: 70%TTF +30% нефтени деривати. Към същата дата цената на газа от Газпром по съществуващия договор би била $155/MWh.

До тук добре.

Това е и основен мотив на служебното правителство да твърди, че доставките на този втечнен газ са неизгодни, и че ще си търсят контакт за разговoри с Газпром.

Месец по- късно нещата обаче, придобиват съвършено различен вид!

Днес цената на Хенри хъб си е отново- $34/MWh. Т.е цената на газа от 7-те танкера би била същата- $175/MWh. Нали така?

И да видим къде е примката?

Цената на TTF вече е на нива от $273/MWh или евентуално доставян от Газпром газ за нас би ни струвал вече $201/MWh.

Хайде сега всички тези, които си искат руския газ да бъдат така добри, да си заявят съответните количества на посочената цена…

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари