Бизнес за милиони на брега на Дунав

0
Свободна зона - Русе е индустриалното сърце на крайдунавския град и притегателен център за десетки фирми от региона
Свободна зона - Русе е индустриалното сърце на крайдунавския град и притегателен център за десетки фирми от региона

„Национална компания индустриални зони“, която бе създадена през 2009 г. с капитал от 100 млн. лв. и амбициозната задача да привлича инвеститори въпреки разрастващата се икономическа криза. До момента сключените договори с фирми са над седемдесет, а проектите, които ще бъдат реализирани през следващите няколко години, се планира да надхвърлят 153 млн. лв. Днес дружеството управлява осем индустриални зони с обща площ 6,6 млн. кв. м.

В Свободна зона - Русе, която е индустриалното сърце на крайдунавския град и притегателен център за десетки фирми от региона, игла да хвърлиш, на бетон ще падне. Създадена през 1988 г. като свободна безмитна зона,

тя е била важен импортно-експортен център

предоставящ митнически и данъчни облекчения за инвеститорите и търговците. С присъединяването ни към ЕС през 2007 г. започва да работи по европейския митнически кодекс и днес е еднолично акционерно дружество, учредено с държавно имущество, което е част от „Национална компания Индустриални зони“. На територията на Свободна зона-Русе работят десетки производствени предприятия, които разполагат с изградена базова инфраструктура – пътища, водоснабдяване, канализация, електрозахранване, газификация и телекомуникации.

Площта на зоната е 370 235 кв. м и върху нея са разположени 29 складови и индустриални сгради с разгъната застроена площ от 30 000 кв. м, 20 000 кв. м открити складови площи, паркинги, жп гара, бензиностанция и административна сграда, пригодена за нуждите на наемателите й.

Зоната е топлата връзка между инвеститорите и местната власт, разказва изпълнителният директор Димитър Недялков. Смекчаваме първия досег на фирмите с пазара чрез административните услуги, които предлагаме.

Тук те могат да ползват общи работници

и квалифицирани специалисти и техника, например мотокари от 1, 5 до 6 тона.

По този начин на потенциалния инвеститор не се налага още отначало да вкара много пари в машини и оборудване. Той влиза, преустройва помещението по свое желание и българските стандарти и започва да произвежда. Ние предлагаме широка гама от претоварна техника и го улесняваме“, твърди Димитър Недялков.

Свободната зона има ангажимента да поддържа базата във вида, в който я предава – без течове, без проблеми с достъпа през зимата.

Но най-важното - тя се явява като посредник между дружеството наемател и всички останали институции - Енерго, ВиК, и т.н. Фирмите могат да разчитат на оформяне на транспортни и митнически документи, както на резервация и връщане на разрешителни за международен превоз на товари.

Те получават съдействие при издаване, преиздаване и заверка на сертификати за произход на стоките, консултации по нормативни уредби и българското законодателство. Осигурени са 24-часова охрана на място и видеонаблюдение.

Зоната има изключително удобен достъп до всички транспортни комуникации и затова интересът към нея от бизнеса е много голям.

Най-голямото предимство е, че се намира на главен път, до Дунав мост 1 на брега на река Дунав, близо е до Букурещ.


Дава хляб на 2000 души

В Свободна зона-Русе оперират над 50 фирми, които осигуряват между 1500 и 2000 работни места. Те са във всички браншове - търговски, производствени, чисто складиране и т.н. Тук например оперира дистрибуторски център за опаковане и етикетиране на текстилни изделия. Има фабрика за стенни и подови облицовъчни материали, производствено предприятие за машини от тежката промишленост, цех за производство и блистероване на лекарствени продукти.

Това е и най-добре развитият логистичен и индустриален център на територията на региона.

Зоната разполага със собствени шосейни и железопътни пътища, претоварна жп гара, с четири коловоза и кран с възможност за обработка на товари и контейнери до 32 тона, както и жп рампа и претоварна автомобилна рампа. Клиентите могат да използват и депо за светли нефтопродукти с капацитет до 40 000 куб. м, пристанище за обществен транспорт с регионално значение за бункероване и швартоване на плавателни средства, везна за контролно претегляне на камиони до 60 тона, както и бензиностанция. Голям плюс за инвеститорите е, че районът е газифициран, има всички необходими телекомуникации и добра канализационна мрежа.

Работим на печалба, нямаме никакво затруднение с годишните си плащания и редовно даваме своя дивидент на държавата, нямаме никакви задължения към персонал и контрагенти, казва шефат на Свободна зона-Русе Димитър Недялков. Един от най-амбициозните проекти на дружеството е изграждането на интермодален терминал, който ще затвори пълния цикъл от предлагани услуги.

Проектът предвижда строителство на комбиниран терминал по долното течение на река Дунав за претоварване на различни видове товари на закрито, претоварване на контейнери и товарни автомобили (ро-ро).


Австрийци наемат още едно хале

Предприятието на GIG Karasek работи в Свободна зона - Русе от 2011 година. Фирмата майка е австрийска, обяснява офис-мениджърът Милена Фурнигова. Тя произвежда апарати от хром-никел за хранителновкусовата и фармацевтичната промишленост.

В момента в предприятието работят 30 души. „Смятаме все повече да се разрастваме. Първоначално се бяхме нанесли само в едно хале, но доброто сътрудничество с ръководството, както и добрата локация ни помогнаха много. При нас често идва извънгабаритен транспорт, затова всичко тук ни устройва. Подписахме договор за още едно хале и ще продължим да работим на територията на зоната“, допълва Милена Фурнигова.

Продукцията на предприятието в Русе се изнася за австрийската фирма майка.

Източник: PPESSADaily
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари