Бивш шеф на НСО: Беше грешка да продължим да охраняваме Доган

1
Генерал Красимир Станчев разказва как се охраняват държавните мъже
Генерал Красимир Станчев разказва как се охраняват държавните мъже Видео: NOVA

Генерал Красимир Станчев разказва как се охраняват държавните мъже

Ген. Красимир Станчев е бивш бодигард на държавна заплата. Бил е лична охрана на петима български министър-председатели, началник на авангарда на Национална служба охрана по време на нападението срещу Ахмед Доган. Казусът "Росенец" и поведението на НСО при акостирането на брега на Христо Иванов беше причината да подаде оставка като началник на службата.

"Прекарах 27 години в НСО. Охранявал съм Александър Йорданов, Жан Виденов, Иван Костов, Стефан Софиянски, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев", разказва Станчев. "През 1996-1997 година беше турболентно време. Нямам спомен как сме опазили Жан Виденов. По закон охраняваните лица не трябва да имат изисквания, но ги имат. Конкретно той нямаше такива. Бойко Борисов сам си кара автомобила, той има най-много доверие на себе си, но му се полагаше охрана", спомня си Станчев.

Бившият бодигард разказа за особеностите при охраната на премиерите на България. "Софиянски го вземаше съпругата му, не можеше да приеме, че НСО ще бъде постоянно след него. Четири години охранявах Иван Костов. Протестът на таксиджиите не беше най-интелигентният, хвърчаха предмети. Докато охранявах Сакскобургготски при пътуване във Виена ми поискаха пистолета. Оставих го, като изпразних пълнителя. 15 минути преди да излети самолетът дойде една жена и ме измъкна, защото оръжието ми не е опаковано както трябва. Обадих се на началника си, като му казах, че ще тръгна и без оръжието си, защото трябва да пазя министър-председателя. Паспортът му беше в мен, нямаше как да пазя оръжието си. Ако се беше случило нещо, щях да разчитам на ръкопашен бой", посочи генералът по NOVA.

Като най-опасна ситуация определя засядането на лифта на Станишев. "Нямаше акт 16, затова първоначално отказа да се качи. Около 50 метра след тръгването спряхме. Имаше тръгване назад. Стояхме към 30 минути вътре. 2019 г. станах началник на службата, 10 месеца бях начело. Барикадата на медсестрите е най-яркият случай от този период. Останаха в сградата на НС цяла нощ, мобилизирах доста служителки на НСО за този случай", продължава разказа си Станчев.

Бивш служител на НСО отива на съд за поръчково убийство. "Трудно ми е да повярвам, че това се е случило. Когато разбрах, този служител беше авангард на ''Росенец". Обадих се на началника на екипа на Доган и го помолих да отиде и да му вземе оръжието. За мен беше грешка да продължим да охраняваме Доган като почетен председател на ДПС. В деня на атентата срещу него трябваше да има десетина души от НСО, но договорката между партията и службата беше да са по-малко", казва бившият охранител.

Според него е имало натиск за връщане на освободени служители поради несправяне с работата. Ген. Станчев обаче отказа да назове имена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари