Бивш общопрактикуващ лекар от Русе осъди България в Страсбург

5
Правителството одобри изплащането на обезщетение от 100 евро на Диян Георгиев
Правителството одобри изплащането на обезщетение от 100 евро на Диян Георгиев Снимка: iStock

Правителството одобри изплащането на обезщетение от 100 евро на Диян Георгиев

Министерският съвет одобри едностранни декларации по две дела, заведени пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

За делото „Георгиев срещу България“, жалбоподател е руският гражданин г-н Диян Николаевич Георгиев. Той е бивш общопрактикуващ лекар от гр. Русе, обект на няколко наказателни преследвания. Впоследствие предявява искове по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Исковете са срещу прокуратурата за вреди от наказателно производство и срещу Министерството на правосъдието във връзка с условията на изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“, пише БАНКЕРЪ.

Георгиев твърди, че след образуване на тези производства, е станал обект на тайно наблюдение от страна на властите, както и че не е имал ефективно средство за защита в това отношение.

Жалбоподателите в делото „Стоянов и Табаков срещу България“ са Валери Стоянов Стоянов и Валентин Стоянов Табаков. Те са адвокати, практикуващи в Пазарджик и занимаващи се с граждански и наказателни дела. Двамата жалбоподатели се оплакват от общото състояние на правната уредба относно начина, по който са регламентирани използването на специални разузнавателни средства и съхраняването и последващия достъп до трафични данни в България.

Вземайки предвид практиката на ЕСПЧ по скорошното решение по делото ,,Екимджиев и други срещу България“, намиращо нарушение по член 8 от Конвенцията, поради начина, по който специалните средства и съхранението и достъпът до трафични данни са регламентирани в България, българското правителство одобри едностранна декларация на основание чл. 37 от Конвенцията за правата на човека и основните свободи. Правителството одобри и изплащането на обезщетение от по 100 евро по двете жалби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари