Биткойнът продължава да чупи рекорди

0
Основният риск на криптопазара обаче си остава високата волатилност. Много анализатори предупреждават, че заради рязкото поскъпване през последните месеци последващата корекция в цените ще бъде също толкова мащабна
Основният риск на криптопазара обаче си остава високата волатилност. Много анализатори предупреждават, че заради рязкото поскъпване през последните месеци последващата корекция в цените ще бъде също толкова мащабна

Цената на биткойна достигна нов рекорд от над 34 500 долара за брой в неделя, продължавайки стремителното си възходящо движение от 2020 г.

Тази сутрин биткойнът регистрира лек спад от около 2%, след като някои от големите инвеститори решиха да приберат печалбите си, пише Profit.bg.

Само в първите няколко дни на новата година криптовалутата поскъпна с над 5000 долара, след като през 2020 г. цената ѝ се повиши четирикратно.

Втората най-търгувана криптовалута - Ethereum, регистрира още по-силен ръст от 465% за изминалата година.

Според анализатори, цитирани от BBC, биткойнът ще продължи да поскъпва и през 2021 г., ако низходящият тренд на щатския долар се запази.

През март 2020 г. американската валута за кратко поскъпна, превръщайки се в "убежище" за инвеститорите на фона на първата вълна на пандемията от COVID-19, но впоследствие започна да поевтинява в резултат на безпрецедентните икономически стимули в САЩ.

Доларът приключи 2020 г. с най-силния си годишен спад от 2017 насам.

От своя страна, биткойнът печели популярност заради ограниченото предлагане, което не се влияе от "печатането на пари" от страна на централните банки. Освен това криптовалутата все по-често се използва и като легитимно разплащателно средство.

През октомври миналата година PayPal обяви, че ще приема разплащания в биткойн.

Основният риск на криптопазара обаче си остава високата волатилност. Много анализатори предупреждават, че заради рязкото поскъпване през последните месеци последващата корекция в цените ще бъде също толкова мащабна.

По време на ралито си от 2017 г. биткойнът достигна до рекордните за онова време близо 20 000 долара, след което беше подложен на масови разпродажби и се срина до 3 300 долара за брой.

През октомври миналата година управителят на Английската централна банка Андрю Бейли отправи предупреждение за рисковете, които произтичат от приемането на биткойна за масово разплащателно средство.

По думите му все още не е сигурно каква е вътрешната стойност на криптовалутата и дали тя въобще притежава такава.

Според него разплащанията в биткойн продължават да носят много висок риск основно заради волатилността на цените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари