Битката за ЦИК започна

0
Румен Радев обяви старта на консултациите на 5 май, ГЕРБ са му бесни
Румен Радев обяви старта на консултациите на 5 май, ГЕРБ са му бесни Снимка: БГНЕС

Румен Радев обяви старта на консултациите на 5 май, ГЕРБ са му бесни

Битката за новата Централна избирателна комисия (ЦИК) започна с много хъс от основните участници в процеса. Рано сутринта днес премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов остро нападна президента Румен Радев и депутатите от мнозинството в новия парламент, че се мъчат да наложат "диктат". Поводът бяха по-големите правомощия, които получи държавният глава при назначаване на състава на органа. "Целта беше ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент", заяви Борисов.

Радев показа, че въобще не е трогнат от нападките, пише вестник Сега. И малко след това насрочи старта на консултациите за новата ЦИК. Началото ще бъде сложено в първия работен ден след празниците - 5 май, тоест почти веднага. "Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 и ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция", съобщиха от канцеларията на държавния глава. Със свой указ Радев утвърди и правила за процедурата.

Действието на Радев доведе до втора реакция на ГЕРБ. Около 16 часа в партийната централа бе свикан втори брифинг, на който Тома Биков определи като "законодетелен тероризъм" действията на президента. "Не знаем изискванията, какво се очаква, нямаме информация, не знаем как ще преминат консултациите. Ако ние бяхме направили такъв погром 2 месеца преди изборите, вие медиите щяхте да ни унищожите", заяви Биков. Той стрелна и неправителствените организации - те също мълчали за спешно направените промени. "В момента виждаме нарисувана фалшификация. Цялото законодателство да бъде приложено така, че да спечелят определени политически сили - от кръга на Румен Радев и той да спечели втори мандат", каза Биков. В момента все пак ГЕРБ обмисляли кого да предложат в ЦИК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари