Румен Радев: Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията

0
Легитимността на всеки вот се състои в масовото участие на гражданите, заяви държавният глава
Легитимността на всеки вот се състои в масовото участие на гражданите, заяви държавният глава

Легитимността на всеки вот се състои в масовото участие на гражданите, заяви държавният глава

Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество и институции трябва да работим за повишаване на доверието към този инструмент на правовата държава. Легитимността на всеки вот се състои в масовото участие на гражданите, а доверието на обществото в следващите парламент и правителство е техният най-голям капитал. Разчитаме много на опита и експертизата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на тяхната мисия от наблюдатели в България на предстоящите парламентарни избори.

Това каза президентът на Република България по време на среща с представители на мисията на ОССЕ за наблюдение на предстоящите парламентарни избори.

През изминалата година и половина проведох серия от консултации с отговорните институции, със здравните власти с парламентарните и извънпарламентарни партии, с граждански организации и с представители на българските общности зад граница. На тези срещи се откроиха както предизвикателствата към българския изборен процес, така и пътища за неговото усъвършенстване и постигане на висока избирателна активност.

Предпоставки за това са актуализация на избирателните списъци, видеонаблюдение на броенето на бюлетините и оформянето на протоколите, откритост на процеса на сертифициране и валидиране на машините и широка информационна кампания за начина на гласуване с тях и особено за осигуряване на дистанционно гласуване на българите зад граница. Голямата цел е да се гарантира както здравето на гражданите по време на вота и правата на карантинираните и болните в условията на пандемия, но най-вече честност, прозрачност и достъпност на изборния процес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари