Битката за Русе

0
12 души се включиха в надпреварата за кмет
12 души се включиха в надпреварата за кмет

12 души се включиха в надпреварата за кмет

12 души се включиха в надпреварата за кмет на крайдунавския град, 516 кандидати за общински съветници пък ще се борят за 51 места в местния парламент.

Замърсяването на въздуха, тежкият международен трафик и връщането на интереса на младите хора към живот и работа в обезлюдения крайдунавски град са част от предизвикателствата, пред които ще се изправи следващият кмет на Русе. Освен повторение на един от кандидатите - досегашният кмет Пенчо Милков, тази година се повтаря и едно от предизборните обещания на местния вот през 2019 г. - магистралата Русе - Велико Търново, макар да е в прерогативите на националната власт, пише Dir.bg.

Общо 12 кандидати влизат в надпреварата за кметския стол в Русе, но най-любопитна за анализаторите е интригата между три партии - ПП-ДБ, които искат да са алтернатива на досегашното управление, "БСП за България" държат да довършат започнатото с "реабилитирания" в червените редици досегашен кмет Пенчо Милков, а ГЕРБ искат реванш заради 2019-а, когато Милков им отмъкна кметския стол на балотаж.

Преди четири години той победи директорката на Професионалната гимназия по текстил Диана Иванова, а днес от партията на Бойко Борисов отново залагат на директор, но този път по-разпознаваем - изпълнителният директор на Университетската болница "Канев" Иван Иванов. От ПП-ДБ, които вярват, че могат да "вземат" Русе, пък залагат на адвокат и бивш депутат - Рена Стефанова, която доброволно се отказа от депутатския си имунитет заради пътен инцидент.

Трима други претенденти също са интересни заради това, че може да затвърдят позициите на своите партии в местната власт, дори да не е през кметския стол, а с такъв в общинския съвет. Това са юристът и бивш областен управител и за кратко оглавявал екоинспекцията в Русе Анатоли Станев, издигнат от "Има такъв народ", завършилият в Русе адвокат и добре познаващ проблемите на града народен представител от "Възраждане" Златан Златанов и председателят на общинската структура на ДПС и общински съветник Айдоан Джелил.

Останалите шестима кандидати са Искрен Веселинов, издигнат от "България на регионите", Борислав Българинов - Съюз на свободните демократи, Кристиян Вълчев - Движение "Гергьовден", Станимир Станчев - СДС, Илиян Илиев - НДСВ, и Здравко Паскалиев - "Средна европейска класа".

Битката "БСП - ПП-ДБ - ГЕРБ"

Броят кандидати не предопределя колко напрегната ще бъде надпреварата, ако съдим например по Бургас, където кандидатите също са 12, но там вотът изглежда предрешен. Сходствата с Русе са, че отново имаме досега управлявал кмет, който отново влиза в битката, макар и не с кметския стаж на Димитър Николов. И докато в морския град местният вот се очаква да е лишен от интрига, то в Русе има място за такава.

Досегашният кмет Пенчо Милков влиза като кандидат на коалиция "БСП за България" ("Левицата!", "Политическо движение Социалдемократи", "Алтернативата на гражданите", "МИР"), след като социалистите първо го изключиха, а после го издигнаха за втори мандат, след като сметнаха, че е сред малцината кандидати на БСП с шанс за победа в областен град. Този път обаче той ще търси надскачане на електоралните възможности на "червените" и по пътя към втория мандат ще разчита и на доверие извън редиците на партията. Кандидатурата му е подкрепена от 84 известни русенци от академичните, спортните и икономическите среди на града.

Роден през 1978 г. и завършил Юридическия факултет на Русенския университет, Милков е работил като адвокат по гражданско, търговско и административно право. От 2011 г. до 2017 г. е общински съветник в крайдунавския град, а от 2013 г. е доктор по право. Завършил е Института за социална политика и е магистър по национална сигурност и отбрана във Военната академия "Г. С. Раковски" в София. На парламентарните избори през 2017 г. бе е избран за народен представител от Русе, като беше и член на постоянните комисии по правни въпроси и по вътрешна сигурност и обществен ред.

Преди четири години Милков взе управлението на Русе след балотаж с кандидата на ГЕРБ, подчертавайки в кампанията си, че до онзи момент е бил винаги в опозиция. През 2019 г. той обеща промяна за града, борба със замърсяванията и обвини опонентите си за забавянето на магистралата Русе - Велико Търново. Към днешна дата магистралата, чието строителство още не е започнало, а крайният срок за това се отлага от години, отново влиза в предизборните обещания на кандидатите, които обещават да съдействат на управляващите за нейното стартиране. В края на юни имаше и пореден протест на местни жители, които искат "строг и прозрачен контрол на качеството на въздуха", тоест един проблем, който очевидно остава.

Сред обещанията преди първия си мандат, които Милков не успя да изпълни, са и възстановяването на сградата на хотел "Балкан" в центъра на дунавския град, на Дома на учителя, на изходните и входните пунктове на града.

Самият Милков казва в свое участие в БНТ, че е "изпълнен с решителност, защото градът трябва да продължи да се развива".

"Започнали сме много мащабни проекти не само за градската среда, но и за отглеждане на едно ново поколение деца - с роботиката от детските градини в училищата, с прегледите за очи и зъби, с общото меню за децата. Община Русе привлече чужди инвеститори от четири нови големи компании, а русенските разгръщат дейността си", казва още Милков.

"Русе доказа, че не е нужно кметът да е от управляващата партия. Преди четири години предприехме успешна работа с изпълнителната власт - ключът е в активността в поставянето на проблемите и в искането на разумни неща. Направихме много с подкрепа от държавата във всичките ѝ форми - редовни правителства, коалиционни и служебни", изтъква Милков.

Обещава и "заплатите на непедагогическия персонал да бъдат вдигнати заедно с тези на учителите в детските градини", признавайки, че тези въпроси се решават на национално ниво, но убеден, че диспропорциите могат да бъдат "частично преодолени и с решение на Общинския съвет".

Именно на Милков преди четири години ГЕРБ отстъпиха управлението на града. В настоящата кампания обаче от партията на Борисов залагат на здравни мениджъри, за да си върнат позициите в местната власт. Претендентът за кмет на ГЕРБ е уважаваният изпълнителен директор на Университетска болница "Канев" Иван Иванов, а листата за общински съветници на партията оглавява Алис Муртезова, която е административен директор на болница "Медика".

Освен болничен директор, бригаден генерал Иванов и инженер по радиоелектронна, радиолокационна, радионавигационна и радиотелевизионна апаратура. През 2004 г. завършва магистратура по финанси в Стопанската академия в Свищов, а през 2019 г. се дипломира със специалност "Здравен мениджмънт" от същото висше учебно заведение.

Иван Иванов заема до 2002 г. ръководни и експертни длъжности във Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана "Панайот Волов" в Шумен. Заема и директорски постове в различни охранителни звена към Министерството на правосъдието, за около година е и началник на отдел "Рентгенови системи" в Митница "Русе".

За разлика от риториката на досегашния кмет, според когото е доказано, че не е нужно кметът да е от управляващата партия, Иванов разчита на мощта на ГЕРБ:

"Винаги ще имате нашата подкрепа, както и решение за всеки ваш проблем. Казвам го, защото съм издигнат от най-голямата партия в България, която е доказала, че винаги е била близо до хората и изпълнява поетите ангажименти. Ние знаем как и имаме план, за да подобрим средата в кварталите на Русе и те да се превърнат в едно по-добро място за живеене", казва Иванов, като обещава да въведе ред в града.

Преди кандидатът за кмет на Русе да стане окончателно ясен местни медии се питаха "Ще изцапа ли името си с ГЕРБ шефът на УМБАЛ "Канев", а според запознати името на кандидата е било плод на усилено търсене сред редица изявени личности, за да има партията на Борисов отново кмет в Русе.

Русе обаче е един от областните градове, в които ПП-ДБ вярват най-силно, че ще спечелят (останалите са Велико Търново, Варна, Пазарджик и Ловеч). Кандидатката им Рена Стефанова се обявява като "алтернатива на досегашния модел на управление на Русе". Кандидатурата ѝ е подкрепена от всички партии, които участват в коалицията - "Продължаваме промяната", "ДА България", ДСБ и "Зелено движение". Тя ще води и общата листа на формацията за общински съветници, която по техни думи ще бъде подредена на професионален принцип, "за да покрие всички сфери, в които общината работи за гражданите".

Рена Стефанова е родена в русенското Ново село и е юрист по професия. Народен представител в 47-то НС и 48-то НС, заместник-председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и член на комисията по превенция и противодействие на корупцията. Владее руски език.

В деня на откриването на 47-ия парламент тя блъсна жена с колата си на столично кръстовище. Доброволно се отказа от имунитета си и заяви, че ще понесе отговорност, ако вината ѝ се докаже. В крайна сметка сключи споразумение с прокуратурата за условна присъда от 3 месеца с три години изпитателен срок за причиняване на средна телесна повреда, а в акта на съда пише, че е нарушила два от членовете на Закона за движение по пътищата - не е била внимателна и предпазлива към пешеходците и е била длъжна да ги пусне да минат. Остана депутат (на това нямат право само осъдени окончателно на ефективен затвор за умишлено престъпление).

Основните приоритети на Стефанова в кампанията са да стане Русе чист и приветлив град, да го направят привлекателен за младите хора, които да намират смисъл да остават там. От ПП-ДБ обещават да акцентират и върху сигурността и да предложат нов модел на управление.

"Най-важното качество за един кмет, както ми каза мой приятел, е да е добър човек. Рена Стефанова не само обича града си, но ще е близко до хората, защото тя е добър човек", каза преди дни в крайдунавския град съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков. Тя самата също се ангажира да чува хората, обещава и "абсолютна кооперация с централната власт, за да се осъществят важните за града проекти като магистралата Русе - Велико Търново". Признава обаче, че може да се окаже трудно да убеди хората да гласуват и че "мачът не е свирен".

Както Милков преди първия си мандат, така и тя обещава промяна за града и справяне с проблемите с чистотата на въздуха.

"Русе има нужда от реанимация, заслужава да бъде управляван добросъвестно, а през последните 20 години е управляван изключително непрозрачно и не в интерес на хората. Решаването на един от най-сериозните проблеми - замърсяването на въздуха и водите, има нужда от системни и непрекъснати действия като строг мониторинг, както и проверка на всички комплексни разрешителни на индустриалните предприятия, и ние вървим в тази посока", каза тя в свое участие в bTV. За това обещава тясна работа с ресорния министър и проверка на всички комплексни разрешителни на индустриалните предприятия наоколо.

Стефанова казва, че ще работи и срещу трайната тенденция по обезлюдяването на града, което е свързано с това градът да е "чист, удобен, приветлив, сигурен и с коренно сменено управление, обърнато към хората и прозрачно". Смята, че Русе е привлякъл замърсяващи и нископлатени бизнеси и производства, които водят до това да има търсене на нискоквалифицирана работна ръка, затова ще се бори да привлича иновативни бизнеси, за да върне младите. В по-дългосрочен план Стефанова ще бори и тежкия международен трафик:

"Този проблем може да бъде решен като този трафик се изведе от "Дунав мост" към бъдещата магистрала".

Още трима кандидати със заявка за пренареждане на местната власт

Амбиция за кмет има и разпознаваемият в Русе бивш областен управител Анатоли Станев, издигнат от "Има такъв народ". Юристът за кратко оглавяваше екоинспекцията в Русе. Той е и водач на листата от кандидати за общински съветници, наброяваща 21 имена. Станев е бил и общински съветник в периода 2007-2011 г.

Анатоли Станев е роден на 4 март 1971 г. Преди да стане областен управител е директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите - от август 2020 до януари 2022 г.

"Влизаме в надпреварата за местните избори с убеждението, че отговорността за бъдещето на Русе лежи върху всички нас и ни обединява в усилията да променим живота си към по-добро", казва кандидатът на ИТН. По думите му в основата на обединеното гражданско общество е грижата за просперитета на града и общината ни и "точно затова не трябва да се противопоставяме".

"Трябва да изградим мостовете, по които децата ни да преминат в бъдещето. За съжаление обаче често ставаме свидетели на неетично и неморално поведение на политическата сцена. Ако искаме да вървим напред, сме длъжни да създадем работещ модел за комуникация и мотивирани общи усилия за развитието на Русе. Точно затова кампанията на "Има такъв народ" ще се позовава единствено и само на истината, защото силата е в истината", дава заявка Станев.

От партия "Възраждане" залагат на 44-годишния адвокат, народен представител в 48-ото и в настоящото Народно събрание и областен координатор на партията Златан Златанов. Освен кандидат за кмет, той е и водач на листата с кандидати за общински съветници, наброяваща 44-ма души.

Той ечлен на парламентарните комисии по конституционни и по правни въпроси. Известен дългогодишен младежки активист е, както и председател на Студентския съвет на Русенския университет, където завършва "Право". Членува и в Адвокатския съвет в града.

В разгара на протестите на миньорите той подкрепя запазването на въглищните централи, което може да му донесе силни позиции и нелоша електорална подкрепа.

ДПС, които също не са за подценяване в местната власт в който и да е град, дори да нямат свой кмет, издигнаха агронома Айдоан Джелил. Той обаче подчертава, че ще се бори най-вече за повишаване броя на общинските съветници от Движението за права и свободи, като самият Джелил е водач на листата от 17 души.

Той е роден на 19 юли 1980 г. Има магистърска степен по специалност "Аграрно инженерство" в Русенския университет. Началник е на отдел в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в крайдунавския град, бил е общински съветник в Русе и председател на общинската структура на ДПС.

"Това е сериозно предизвикателство и огромна отговорност за мен. Нямам съмнение обаче, че ще се справим, ние сме подготвени. Аз самият три мандата съм бил общински съветник, работил съм и в администрацията и смея да твърдя, че добре познаваме проблемите на общината и можем да предложим решения. Идеята ни е да повишим броя на общинските съветници от ДПС, за да се чува гласът ни в следващия Общински съвет", коментира Айдоан Джелил при регистрирането в ОИК.

Силни заявки и от останалите шестима кандидати

Кандидатът за кмет на Русе от МК "България на регионите" (ВМРО-БНД, "Консервативна България", Съюз на патриотичните сили "Защита") Искрен Веселинов влиза в надпреварата с амбиция да създаде "работеща администрация и в рамките на четири години градът да се оттласне от дъното, където се намира". Казва, че диалогът с възрастните хора и с пенсионерските клубове за него е изключително важен, защото те са тези, които най-ревностно пазят българския дух и националните традиции, и заслужават не само уважение, но и грижа.

"Повече от четвърт век с моите съратници и колеги се опитваме да променим посоката, в която се движи градът ни, но истината е, че особено в последните 10-12 години застоят на Русе е ясно изразен", казва още Веселинов. Неговата програма за управление стъпва върху това "как да се планират средствата, в какви посоки да се насочи развитието на града, как да се привлекат инвеститори, как да се вдигнат доходите, как да се оползотворят неизползваните възможности на туризма".

Веселинов е съпредседател на партия "ВМРО-БНД". Роден е на 14 март 1972 г. в Русе. Завършва висше образование през 1996 г. по специалност "Промишлено и гражданско строителство" в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Бил е директор на Областното пътно управление в Русе, общински съветник, а също и председател на Общинския съвет в Русе. Народен представител е в 43-ото и 44-ото Народно събрание. Бил е два пъти кандидат за кмет на Русе - на изборите през 2011 г. и 2015 г., като е постигнал втори резултат.

Адвокат Борислав Българинов, издигнат от Съюза на свободните демократи, смята, че реформирането на Русе е възможно чрез "агресивна и целенасочена политика". Сред основните му приоритети са създаване на възможност и условия за правене на бизнес и за стимулиране на предприемачеството, които да реализират стойност и развиват дейност на територията на Русе. По думите му изтласкването на икономиката ще даде положително отражение върху благосъстоянието и доходността на русенските граждани.

Според Българинов е необходимо създаването на условия за повишаване културното влияние в града, както и да се постави акцент върху образователно-възпитателния процес на децата в предучилищна възраст чрез преразглеждане на установените практики в управлението на детските заведения, създаване на стимули за родителите на деца, записани в извънкласни форми, богат календар с масови мероприятия.

"Разбира се, в работата на екипа ни специално място е отредено на оптимизацията на ресурсите - хора, пари и енергия", каза Българинов. На пресконференция в град той казва, че екипът му има готовност с конкретни мерки, които имат отношение към осъществяване на непрекъснат 24-часов онлайн мониторинг на въздуха в града, достъпен за наблюдение от всеки русенец, към изграждането на механизъм за реално включване на всеки гражданин в управлението на Русе и интелигентни решения за непрекъснат контрол и регулиране на сметосъбирането, осветлението и други важни дейности.

"Малките населени места понякога остават в сянка и са изправени пред различни предизвикателства. Инфраструктура, осветление и културни центрове - като читалищата, са в основата на устойчивото развитие на всяка общност", пък казва кандидатът за кмет на Русе от партия "Движение Гергьовден" Кристиян Вълчев.

По думите му един от основните проблеми, пред които са изправени малките населени места в община Русе, е инфраструктурата. Лошите пътища, липсата на обществен транспорт и затруднен достъп до основни услуги са пречки за жителите им.

"В тази връзка предлагаме подобряване на пътищата и транспортната инфраструктура, за да се улесни ежедневието на местното население. Осветлението е също важен аспект от безопасността и комфорта в малките населени места. Затова предлагаме да се заделят средства от общинския бюджет за модернизация на системите за осветление със запазване на енергията", каза Вълчев.

Станимир Станчев, издигнат от СДС - Русе, обяви, че екипът му има ясна цел - "да върнем блясъка на Русе и градът да поеме нов курс на икономическо развитие и грижа за хората". По думите му градът има изключително висок потенциал, но не е развит.

"Обликът на Русе е занемарен. Той трябва да е перла и да заеме своето заслужено място. Ние знаем как", казва Станчев, който има 10 приоритета в управленската си програма. Сред тях са подобряване на състоянието на пътищата, спешна подготовка на проекти по Плана за възстановяване и оперативните програми, силна подкрепа за инвеститорите и стимули за реална конкуренция на пазара на труда.

Важна задача е обновяването и разширяването на материалната база в детските градини и училищата, както и увеличение на индивидуалните работни заплати на общинските медицински професионалисти по здравни грижи.

"В Русе трябва да се привлича високоплатен и високотехнологичен бизнес и така да се създават условия на младите хора да искат да остават в града. Общината трябва да посредничи в това начинание", пък даде заявка кандидатът за кмет на Русе от НДСВ адвокат Илиян Илиев по време на телевизионна изява в БНТ.

"В града в момента основните бизнеси са свързани с нискоквалифициран труд. Имайки предвид доброто средно образование в Русе, а после и университет, считам, че това е напълно възможно", каза Илиев. По думите му инфраструктурата е един от основните проблеми на русенци. "Ежедневно всички се сблъскваме с него и това са безразборно разкопаните улици по водния проект", заяви Илиев.

Той предлага при всички масови ремонти - на "ВиК", на "Топлофикация" и др., градът да бъде райониран и като приключат дейностите в определен район, тогава да се преминава към следващия. "Необходим е и строг контрол на фирмите, което е в правомощията на общината", допълни Илиян Илиев.

Здравко Паскалиев, издигнат от "Средна европейска класа", също е адвокат, завършил е "Право" в Русенския университет. От 2003 г. досега практикува тази професия.

Той е водач и на листата от едва двама кандидати за общински съветници, втори в която е Илиян Паскалиев. Популярен е в града с това, че дава безплатни правни консултации чрез различни онлайн платформи и дава заявка, че е готов да помага за разрешаването на проблемите на местните жители.

С това приключва и списъкът с кандидати за кметове. И ако интригата за кметското място изглежда съсредоточена върху трима от 12 кандидати, то по-оспорвана може да се окаже тази за общински съветници, където 516 кандидати ще се борят за едва 51 места в местния парламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -6
    25
    Мушмули
    Аз ще гласувам за Пенчо. Нямам жена - не ме е страх! Завидяхте му на тестостерона, уплашихте се за женичките си! Завидяхте му за паркинга, отекоха ви очите по къщата му! Не ви интересува екологията, а само еколожката му! ОЩЕ 4 ГОДИНИ!!!
  • -1
    24
    Българинков
    "Бригаден генерал" Иванов, Иван Иванов се е прицелил по на високо. Него не го блазни кметското место в Русе. Само го чуйте какви ги говори - той бил помолен от Борисов да подкрепи ГЕРБ в Русе и Борисов го бил определил като негов наследник в партията. Иван е най успешният русенец след Митхат паша
  • 0
    23
    Василена
    Мъжът ми вече си е платил, само да сте запознати. Така че съм новата Ви управница. Ай честито.
  • 2
    22
    Русенец
    Ако от изборите зависи нещо щяха да ги забранят.Всичко е едно театро за пред тълпата.Отдавна всичко е решено и разпределено.
  • 8
    21
    нда
    въпрос с повишена трудност, засега съм отсвирил лъжците, бригадния генерал, пенчо и още двама-трима!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари