Битият шофьор от Казанлък съди МВР

4
Ще потърсим законовите си права, казва братът на малтретирания джигит
Ще потърсим законовите си права, казва братът на малтретирания джигит Снимка: БНТ

Ще потърсим законовите си права, казва братът на малтретирания джигит

Шофьорът, спретнал гонка в Казанлък, ще съди МВР за нарушаване на човешките права. Това става ясно от думите на брат му, който се включва в протестите пред местното районно. Случката от неделя сутринта раздели общественото мнение по въпроса - дали е оправдано полицейското насилие над задържания 25-годишен мъж, когато той вече е с белезници. Дискусията тръгва от клип, на който се вижда как арестантът е удрян от ченгетата.

"Не го оправдавам за действията му, той е нарушил закона, но и действията на полицаите не мога да ги оправдая. Живеем в XXI век. Не е нормално държавата да настръхва от един клип за насилие към куче в интернет, а когато става въпрос за човешко същество, никой да не реагира", коментира роднината на дижигита пред Би Ти Ви.

Светлина върху случилото се хвърля и очевидецът Радо Христов. Той снима първия клип, на който се вижда как униформените опитват да спрат нарушителя с шипове и стрелят по колата му "Опел Тигра". Според свидетеля служителите на реда са се разминали на косъм от смъртта при преследването, продължило 20 минути по улиците на града. Шофьорът, който се движи с висока скорост в насрещното, не спира на стоппалка и не се подчинява на разпорежданията, е седнал зад волана след употреба на марихуана и метамфетамин. На кадрите се вижда, че той е преследван от две полицейски коли. След употребата на шипове и стрелба опелът забавя движението си и спира на около 300 метра. Водачът тръгва да бяга и е заловен до близките блокове.

"Полицаите, които са успели да спрат джигита, са тези, които после го удрят. Действията им не са оправдани, но са под въздействие на адреналина. И те са хора, имат емоции", коментира свидетелят.

Друг очевидец снима от балкона си минутите, след като белезници щракват на ръцете на дрогирания шофьор. Скандалното клипче запечатва как двама от служителите на реда се нахвърлят на арестанта - единият с палка, а другият - с ритници. Чуват се писъците на закопчания, който пада на земята.

Още в неделя шефът на полицията в Казанлък Христо Петров обяви, че двама служители са извършили неприемливи действия, заради което са отстранени от работа, докато тече дисциплинарна проверка срещу тях. "Със заповед на директора на ОДМВР - Стара Загора е образувано дисциплинарно производство за тежко нарушение на служебната дисциплина и същите докато трае това, ще бъдат отстранени от длъжност", съобщава полицейският шеф.

В подкрепа на проверяваните униформени излизат десетки техни съграждани. Други смятат, че те са превишили правата си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари