BIRD: “Златна поправка” на ГЕРБ връща златните лаборатории на Капитан Андреево

3
В суматохата около избора на конституционни съдии се развива и един друг сюжет
В суматохата около избора на конституционни съдии се развива и един друг сюжет Снимка: Facebook

В суматохата около избора на конституционни съдии се развива и един друг сюжет

ГЕРБ тихо се опитва да върне частните лаборатории на границата, а Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) вече позволи частни фирми от кръга “Таки-Маки” да извършват товаро-разтоварни дейности на Капитан Андреево, пише BIRD.bg.

В суматохата около избора на конституционни съдии и имотните сделки свързани с Асен Василев и Даниел Лорер, се развива и един друг сюжет: незабелязано, между първо и второ четене, с поправки в Закона за управление на агрохранителната верига , ГЕРБ иска да върне частните лаборатории на границата (законопроект).

Това става през чл. 51 от нормативния акт, в който се урежда реда на извършване на анализи на проби, изпитвания и диагностика за целите на официалния контрол.

Към момента тези анализи се извършват в собствени лаборатории на ведомствата. В алинея две на действащия закон е посочено, че ръководителите на ведомствата по чл. 7, ал. 1 определят със заповед официалните лаборатории, в които се извършват анализи, изпитвания и диагностика на елементи на агрохранителната верига за целите на официалния контрол в съответствие с разпоредбите на общностното право.

До Таки-Маки и назад

Именно благодарение на този текст Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) поиска пробите от влизащите у нас плодове и зеленчуци да се вземат само и единствено от държавна лаборатории.

Така, основно заради усилията на тогавашния зам.-министър на земеделието Иван Христанов, беше пресечена многомилионната и дългогодишна хранилка на фирми, свързани с организираната престъпност. Христанов огласи, че е получил оферти за подкуп, а после заплахи и му беше назначена държавна охрана.

Златните хранилки “Таки-Маки” бяха възможни, защото във времето на управление на ГЕРБ БАБХ беше делегирала дейността по анализите на частна лаборатория. Нейни собственици се оказаха свързани лица с Красимир Каменов – Къро и респективно с Христофорос Аманатидис – Таки.

Първоначално лабораторията на границата е на свързаната с Размиг Чакърян – Ами “Интерпред еврологистик”, после лабораторията сменя собствеността си и попада във владение на “Евролаб 2011” – собственост на Васил Димитров – бивш служител на Ами.

Около тази лаборатория бяха констатирани много проблеми. Свързаността на физическите лица, участващи във фирмите, обслужващи различни дейности на ГКПП “Капитан Андреево” обуслови хипотезата, че всички те са част от кръга “златните хранилки” на Капитана. Във войната, която се разгоря между Размиг Чакърян – Ами и Красимир Каменов – Къро бяха изложени свидетелства, че Чакърян “оперира” на границата с протекциите на Таки.

Сглобката връща частниците през закона

С предложение на “Сливенската бригада” в ГЕРБ – Десислав Танева, Мария Белова и монтанската звезда на партията Ирена Димова се иска промяна в чл. 51 от Закона за управление на агрохранителната верига. Според Танева и компания официалните лаборатории, в които се извършват анализи, изпитвания и диагностика на елементи на агрохранителната верига за целите на официалния контрол следва да са просто лабораториите, акредитирани съгласно стандарт EN ISO/IEC 17025 от Изпълнителна агенция “Българска служба за акредитация” или от национален орган по акредитация. Като списък с официалните лаборатории следва да се публикува на интернет страницата на БАБХ.

Предложение от Десислава Танева и колежките ѝ от ГЕРБ поправки носят характеристиките на лобистко законодателство, позволяващо на вносителите на плодове и зеленчуци да избират частни лаборатории за своите проби. Танева не се страхува от скандали. Запис от видеоконферентна връзка, в който тя призова да скрият от Европейската комисия злоупотреби, обиколи всички по-големи европейски медии през 2020 г.

Във времето се доказа, че тази практика – с проби в частни лаборатории не работи в полза на публичния интерес. Когато контролът на влизащите от Турция плодове и зеленчуци започна да се упражнява от държавна лаборатория, констатираните храни с пестициди и нитрати се оказаха в пъти повече. През 2021г. само шест тона храни са били отхвърлени поради прекомерно замърсяване с пестициди. Само през юли 2022 г. те вече са били 22 тона.

Очевидно е, че с това предложение ГЕРБ не работят за опазване здравето и живота на българските граждани, а в частен интерес. До сега нееднократно от партията показаха, че категорично подкрепят Ами в битката, която държавата водеше срещу него. Георги Еленков от Свиленград и депутата от ГЕРБ Георги Станков с действията си доказват пристрастията на ГЕРБ към кръга “Таки-Маки”. А разследване на BIRD установи и други връзки, водещи от собствениците на фирмите на Ами с активисти на ГЕРБ.

Междувременно БАБХ вече допусна товаро-разтоварната дейност на ГКПП “Капитан Андреево” отново да се извършва от частни фирми, свързвани с кръга “Таки-Маки”. Припомняме, че състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател и докладчик съдия Любомир Гайдов отмени заповедта на бившия шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов от 4 август 2022 г., с която беше наредено физическите проверки и товаро-разтоварната дейност на ГКПП Капитан Андреево да бъдат извършвани само от служители на агенцията. Иначе казано, ВАС отмени заповедта с която Държавата се върна на границата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    Бургас
    Нищо ново под слънцето. Тези красиви управляващи правят само едно Пренареждат законите с поднормативни документи за да си осигурят законово кражбите. КАК НЯМА ЕДИНИ НОРМАЛНИ ХОРА И НАИСТИНА ДА ГИ ВКАРАТ В ЗАТВОРА, БОЙКО,ВАСИЛЕВ,ПЕТКОВ,ПЕЕВСКИ,ЦОНЕВ И ТЕХНИТЕ ПРОТЕЖЕТА. Всички трябва да им се отнеме правото да са в политиката. Вярно подкрепят се сами един друг. За това влязоха в коалиция или каквото и да е. Така Бойко остава недосигаем,Кирето,Василев,Пеевски и останалите лакеи също. На думите на Левски : Поради що се срамуваш да се наричеш българин Ето зареди тези хора.
  • 5
    6
    daskal
    Защо всички герберски ку..и са толкова отвратителни и отблъскващо грозни?
  • 3
    5
    ОДБХ
    А защо никой не говори, че вече над 50 щатни бройки за инспектори са отнети от областните дирекции и са трансформирани за служители на Капитан Андреево за ХАМАЛИ. Контролът в страната страда само и само за лобизма на границата
  • 2
    4
    Спонсор
    80-те при сватба на колега от ЗАРАБО ТЕНОТО за смяна хората подаряваха МЕРЦЕДЕС! Мигар е паднал КЕЛЕПИ РА? Ми затова ЦЕЦИТО избяга от БОКО!
  • 4
    3
    Спонсор
    ТЕ ГОЛЕМИ ЦИЦИ ПРЕДИ БОКО КОЛКО СА ГИ МАЧКАЛИ???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари