BIRD: “Сглобката” изпра бащата на "Мис Бикини"

0
Георги Йовчев е платил 267 171 лева данъци и НАП е свалил запора върху имуществото му
Георги Йовчев е платил 267 171 лева данъци и НАП е свалил запора върху имуществото му Снимка: Личен архив

Георги Йовчев е платил 267 171 лева данъци и НАП е свалил запора върху имуществото му

Георги Йовчев, бащата на Борислава Йовчева, е платил 267 171 лв. данък, установен от НАП с ревизионен акт. Запорът на имотите му е свален. Това е станало на 7 юни т.г., само ден след встъпването на правителството “Денков” показа проверка, направена от разследващия сайт BIRD в Имотния регистър и Агенцията по вписванията. Не е ясно откъде Йовчев, който по професия е водопроводчик, е взел тези пари.

НАП би трябвало да образува ново производство и да установи откъде е тази сериозна сума. Не е известно дали това е направено, но със сигурност НАП вече няма претенции към Йовчев и е свалила обезпечителните мерки върху неговите сметки и имущество.

През март BIRD разкри, че Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев – баща на обитателката на “Къщата в Барселона” Борислава Йовчева. Той дължи 267 171 лв. данък за недекларирани 1,7 милиона лева, за които не е дал обяснение откъде ги притежава. Това е сумата, апортирана от Йовчев в испанската фирма, собственик на луксозния бутик в Барселона, стопанисван от дъщеря му. Още 850 хиляди евро от капитала са внесени от офшорка, свързана с приближения до Борисов Йордан Христов.

Вместо да се съди с НАП и да рискува преписката с ревизионния му акт да стане публична в съдебна зала, Йовчев тихомълком е платил дължимото. Това разбира се не обяснява откъде той е взел 1,7 милиона лева, напротив. Добавя се въпросът откъде е взел и още 267 171 лв.

Този въпрос продължава да виси и по делото Барселонагейт, което беше удобно раздробено от прокуратурата и частично прекратено, за да бъде изпран Бойко Борисов. Продължава обаче преписка срещу Йовчев, както става ясно от прессъобщението на СГП, в което се говори за “пране на пари относно увеличаване на капитала на испанско търговско дружество”.

От постановлението за обезпечителни мерки на НАП № С210022-023-0003081/12.11.2021 г. става ясно, че на Георги Йовчев е направена ревизия и е установено, че само за 2015 г. той е получил недеклариран доход 1 711 351,25 лв. Сумата съответства на дяловете на Йовчев в капитала на испанската фирма Ema BG S.L.

По данни на BIRD Георги Йовчев се укрива и не е бил разпитан по делото Барселонагейт, за разлика от Борислава Йовчева, Бойко Борисов и Йордан Христов, които са дали показания.

Скоростното сваляне на запора на Йовчев след като правителството на “Денков”, подкрепяно от ГЕРБ, встъпи в длъжност повдига съмнения за височайша намеса. Тези съмнения се подхранват и от декларацията на Кирил Петков пред свои съпартийци, че ще трябва “да изперат Борисов”, като условие за подкрепата от ГЕРБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Дядо Божи
    Забавя но не забравя...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари