Бил Гейтс и коронавируса - откъде се вземат теориите на конспирацията

0
Защо хората вярват на конспиративните теории, обяснява Мохамед Халаф
Защо хората вярват на конспиративните теории, обяснява Мохамед Халаф

Иракският журналист Мохамед Халаф  публикува интересен коментар на страниците на "24 часа" за склонността на хората да вярват в конспиративни теории: 

Буквално бях шокиран от проучване на Изследователски център Тренд, което показва, че 21% в България вярват, че Бил Гейтс стои зад коронавирусната пандемия. Според тази версия, прониквайки чрез своя антивирусна ваксина Гейтс иска да монтира в мозъка на всеки от нас, по един чип и така щял да управлява света. В друго проучване на Тренд oт миналата година се откроява тенденцията, че 40% от българите смятат, че тайно общество управлява света, а 66% са убедени, че някакви секретни лаборатории нарочно бълват болести. Тези конспиративни теории привлякоха вниманието ми, защото са валидни не само в България, но и по целия свят, милиони хора вярват в тях.

Самият аз всекидневно се сблъсквам с подобни твърдения. Те виреят сред студентите ми, мои познати, както и в Интернет. През последните седмици например, изгледах няколко видеоклипа, в които се твърдеше, че именно основателят на Майкрософт е създателят на Covid-19. В електронната си поща получих от приятели видеоклип на американката Джуди Миковиц, в който се говори за ваксините и вредата от тях за хората. Когато потърсих това име в Гугъл, установих, че въпросната авторка е издала две книги и те се станали най-продаваните в момента в САЩ.

Въпреки че тази теза не почива на никакви факти, тя си пробива път. Дори мои близки и приятели съвсем сериозно ме питат, какво мисля по въпроса. Отначало мислех, че дори не заслужава да им отговарям, но след това реших да го направя чрез тази статия.

Преди всичко да посоча, че въпреки различните мнения относно начина на разпространение на вируса, несъмнен факт е, че той се е появил за пръв път в Китай – по-конкретно в района на Ухан. На второ място трябва да припомня, че самият Бил Гейтс, чрез своята „Фондация Бил и Мелинда Гейтс“, създадена още от 2000 г. развива няколко проекта в сферата на борбата срещу болести и епидемии. Тя е една от най-важните неправителствени структури в борбата за ликвидирането на детския полиомиелит в целия свят.

Любопитното е, че онези, които разпространяват тази конспиративна теория, се позовават на девет минутна лекция на Гейтс от 2015 г., разпространена от популярната платформа Ted Talk. За тях тя е достатъчно основание, уличаващо създателя на Майкрософт. Това не е изненадващо, тъй като за привържениците на подобни обяснителни схеми са достатъчни само няколко достоверни факта, които след това обрастват с фантастични допълнения и тълкувания. В случая те се свеждат до напълно логичната за тези объркани умове хипотеза, че Гейтс ще произведе ваксината, която ще превземе отвътре човешкия организъм с цел упражняването на тотален контрол на света. Това е по-скоро сценарий, подходящ за научнофантастичен филм.

Истината е точно обратната – във въпросната си лекция Бил Гейтс предупреждава хората, като се основава на изводите от борбата с епидемията от ебола в Западна Африка през 2014 г. Неговият призив е да се подготвим за справяне с нова подобна епидемия чрез инвестиране в научни изследвания, които да улеснят създаването на съответни ваксини. За съжаление, неговият призив не беше възприет. Онова, което виждаме сега, е че повечето страни в света не бяха подготвени за избухването на епидемията от Covid-19 и затова срещат големи трудности за справянето с нея.

Вместо конспирации, фондацията на Гейтс обеща да инвестира 1,6 милиарда долара през следващите пет години за обезпечаване ваксина за 30 милиона деца в неравностойно положение по света. Тя вече е инвестирала около 300 милиона долара за борба срещу Covid-19.

Защо хората вярват на конспиративните теории?

Може би най-важният въпрос е: защо хората се подвеждат толкова лесно по теориите на конспирацията? При това, адептите на тези фантастични хипотези далеч не са необразовани. Някои от тях са с висше образование, а парадоксът е, че сред тях има и лекари.

Тук ще се съсредоточа върху три от причини. Първата е способността да се разсъждава критично. Спомням се, че когато бях дете и в училище задавах въпроси за някои странни от логическа гледна точка въпроси, получавах отговор: „Това е написано в учебните програми на министерството“ – с други думи: „Не поставяй излишни въпроси, Мохамед“.

Посланието е, че колкото и нелогична и противоречива да е дадена информация, тя е достоверна, ако вярваме на източникът ѝ. Методът на обучение, възприет от много образователни системи, зависи главно от запаметяването и индоктринирането, а и чрез игнорирането и дори потискането на критическото мислене. Всичко това улеснява възприемането на ненаучни и нелогични идеи и тяхното пропагандиране.

Освен това се разчита на склонността на човешкия ум да намери прости обяснения за сложни явления. В случая с Covid-19 всички ние се сблъскваме с крайно сложни понятия като самото разбиране на същността на вируса, начините на неговото предаване, формите на лечение и придобиването на имунитет. Става дума за нов вирус и ново заболяване, което учените все още се опитват да разберат. Все още има много въпросителни около него, които затрудняват дори специалистите в областта на епидемиите и вирусологията.

На трето място е склонността на хората да възприемат идеи, които съответстват на затвърдените им убеждения, което в психологията се нарича „потвърдени пристрастия“. Това е така, защото възприемането на обяснения, които влизат в разрез със собствените ни пристрастия и антипатии, изисква допълнителни усилия, а понякога и морална смелост, при наличието на убедителни аргументи и факти да преразгледаме някои свои убеждения.

Сложните явления и елементарните им интерпретации

Трябва да си дадем сметка, че сме изправени пред много сериозна епидемия и да осъзнаем, че нейна жертва са не само поразените от вируса, но и от дезинформацията, която е подвела някои да пренебрегнат предпазните мерки и да получат нужното лечение. Затова трябва да внимаваме, какво говорим и какво споделяме в социалните мрежи, за да не навредим, дори неволно, на онези, които са имали неблагоразумието да ни повярват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари