Библиотеката организира ученически курс за начинаещи DJ

0
Курсистите ще се запознаят с най-лесните начини за смесване на песни и инструментали и съпровождащите ги ефекти при изготвянето на финалния микс
Курсистите ще се запознаят с най-лесните начини за смесване на песни и инструментали и съпровождащите ги ефекти при изготвянето на финалния микс

Курсистите ще се запознаят с най-лесните начини за смесване на песни и инструментали и съпровождащите ги ефекти при изготвянето на финалния микс

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе организира курс за непрофесионални DJ за ученици на възраст от 8 до 12 клас.

Курсът има за цел да въведе начинаещите любители (момчета и момичета) в света на професионалния микс. Курсистите ще се запознаят с най-лесните начини за смесване на песни и инструментали и съпровождащите ги ефекти при изготвянето на финалния микс.

Освен чисто практически, ще се запознаят информативно с научната страна на звука - понятие за честота, амплитуда, продължителност, темпо, тоналност и др., което ще спомогне за по-правилно и качествено възпроизвеждане на крайния продукт. Ще се запознаят и с термините при изготвяне на микс – Cue, Master, Loop, Fader, Pan, Cut, Cross, и пр.

Всичко това ще е подкрепено с практически задачи чрез налична техника в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Курсът е за начинаещи, няма претенции за професионална подготовка за работа. Той е с информационен характер, но ще е полезен при евентуално бъдещо желание за реализация. Продължителност на курса – 3 месеца, като занятията ще се провеждат на територията на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в извънучебно време.

ЕТАПИ НА ОБУЧЕНИЕ:

I-ви етап:

Теоретична основа: Запознаване с понятията звук, амплитуда, сила, темпо, тоналност. Кратка история на DJ-движението. Стилове музика. Приложение на DJ принципите за смесване на звук в други изкуства и професии – кино, радио, телевизия, звукозаписни студиа, изготвяне на музика за танцовите форми. (Видеопрезентация.)

Практическа основа: запознаване с Първичен миксиращ пулт, входове за сигнал, изходи на сигнал, потенциометри и фейдъри.

II-ри етап:

Теоретична част: Запознаване с характеристиките на звука, темпо, такт, тоналност.

Практическа част: запознаване с водещи световни DJ Software (за PC или Mobile -устройства). Преглед на DJ миксер и аналогията му с DJ software.

III-ти етап:

Теоретична част: Какво е микс, ремикс, DJ set? Начини на смесване на песни и инструментали – хармоничен микс, темпови микс. Използване на версии на смесваните песни – радио версия, клубна версия, extended версия. Сайтове за DJ-и. Ефекти при смесване. (Loop, Echo-out, Filter и пр.)

Практическа част: Изготвяне на първи DJ set от 3 песни. Подбор на музика, анализ на музиката (темпо и тоналност), Подредба на песните в общия DJ set. Избор на начин на микс – храмоничен, темпови, за време.

IV-ти етап:

Теоретична част: Части на художественото произведение. Аналогии с изграждането на DJ set. Темпова градация, емоционална градация, светлинна градация.

Практическа част: Изграждане на микс от 6 песни.

Подбор на музика, анализ на музика, избор на начин на микс, подредба, реализация.

V-ти етап: DJ-водещ (MC).

Теоретична и практическа част: Работа със собствения глас. Запознаване с понятията атака на гласа, сила на гласа, тембър на гласа. Работа с микрофон. Видове микрофони (студийни, за аудитория, за живо пеене или говор; жични, безжични, аудио системи). Поведение пред публика. Сценични правила. Изграждане на цялостно представяне пред публика на база частите на художественото произведение.

VI-ти етап: DJ-ремикс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Dubfire
    на грамофони ли ш се пуска м ?
  • 4
    1
    afsasffasfas
    пънк цици наркотици
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари