БХК: Председателят на ВАС и членовете на ВСС дължат своите оставки

1
Този безсрамен акт се случва, след като много граници на приличието и закона бяха прекрачени
Този безсрамен акт се случва, след като много граници на приличието и закона бяха прекрачени

Този безсрамен акт се случва, след като много граници на приличието и закона бяха прекрачени

Българското общество беше шокирано от изнесените данни, че в събота и неделя, 25 и 26 юни 2022 г. на изборите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота са били подадени 200 гласа през системата, в която трябва да гласуват съдии. Цифрата е илюстрация на крещящо безобразие, тъй като в сградата на Върховния административен съд (ВАС), където се е гласувало, са влезли само 28 съдии.

Моралните оценки и възмущението са малкият проблем. Същественият проблем е, че изнесените факти недвусмислено говорят за извършени сериозни нарушения. И то от хора, които са овластени и задължени да надзирават върховенството на закона и да гарантират справедливост.

В обрисувания от медии и неправителствени организации сюжет прозира дълбокото опорочаване на съдебната система, срещу чиято реформа се съпротивляват кукловодите на корупцията в България и техните слуги-джуджета вече десетилетия наред.

Подмяната на съдийския вот е провал както на ръководството на ВАС, така и на ВСС, във вмененото им задължение да организират и проведат прозрачни и честни избори за съдийската квота във висшия кадрови орган на съдебната власт. То е и покушение над съдийската независимост и самоуправление.

Тревожно е и съдействието на редица съдии в опорочаването на системата, като те очевидно са държани в послушание и подчинение от ръководителите на отделните съдилища. Още преди самият „избор" Атанаска Дишева, член на ВСС, предупреди: „В публичното пространство се коментира, че административни ръководители на съдилища събират талони на съдии или се канят да го направят".

Изпълнителната власт също се включва в това тържество на безсрамието. Изнесените вчера данни са предоставени от Министерството на правосъдието едва при повторното запитване от журналисти. Информацията е била налична в Главна дирекция „Охрана" към Министерство на правосъдието, тогава ръководена от Мария Павлова, понастоящем заместничка на и.ф. главния прокурор Сарафов. Министър Крум Зарков и Павлова са лицата, които са отговорни за това информацията да не бъде предоставена през февруари тази година и следва също да понесат отговорност за това.

Това е особено важно, тъй като прокуратурата е сезирана от Антикорупционния фонд с твърдения за евентуално извършени престъпления по време на избора за членове на ВСС през 2022 г. и все още липсва информация за действия по разследването.

Този безсрамен акт на хора, ограбващи нашето право на правосъдие, се случва, след като много граници на приличието и закона бяха прекрачени. Безграничното вероломство обаче окончателно свали декора на театралното, имитативно правосъдие и показа, че зад него стоят хора или без способност да противодействат на подобни престъпления, или които съучастват в тях.

Допускането на тази агресия спрямо върховенството на закона налагат отговорните за него да напуснат съдебната система. Те не могат да я очистят от злосторници, но могат да я очистят от себе си – малкото постижимо добро пред лицето на този позор.

Ето защо призоваваме председателят на ВАС, Георги Чолаков, и членовете на ВСС незабавно да подадат своите оставки, а Народното събрание в спешен порядък да организира неприлично забавената процедура по избор на нови членове на ВСС от парламентарната квота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари