BG торба превзе фитнесите по света

1

Нов спорт, станал популярен като „Българска торба”, е на път да излезе от спортните зали и да стене модерния фитнес за мъже, жени и деца.„Торбата” е създадена от Иван Иванов, бивш състезател и настоящ треньор по борба в Мичиган. Българинът изнася „изобретението” си в САЩ, като го бележи със запазен знак BG. Светът го оценява достойно, а след това получава признание и в България.

Торбата всъщност е нещо като кожен мех, пълен с пясък с удобни дръжки за захващане. Идеята на Иванов да направи този уред за тренировка, идва от нашето минало и от традицията победителят от борбите да обиколи тепиха, метнал на врата си дареното агне Разпределението на тежестта, формата на торбата, движенията с нея – всичко допринася за пълноценната тренировка. Благодарение на своя дизайн, както и на материалите, от които се изработва, българската торба „работи” за постигне на бързина и ловкост, които щангите, дъмбелите и машините във фитнес залата не могат да ви дадат. Затова много от трениращите я предпочитат.  

Торбата” повишава значително мускулната сила и издържливост, укрепва  захвата. Тренировките с този “уред”, заздравяват китки, ръце, крака, рамене и  гръб, и работят за всички основни мускулни групи. Затова тя попада в ръцете на фитнес любители и атлети в различни спортове – борба, ММА, кросфит. „Хубавото на тренировката с българската торба е, че включва всички мускулни групи и може да помогне да изграждане на различни качества.

Може да се използва както от професионални спортисти, така и от хора, които са си поставили определени цел – да отслабнат, да стегнат някои форми, да направят мускули”, разказва Калина Иванова, треньор на студио „Арт Джим” в столичния стадион „Васил Левски”  Спортът пали както мъже така и жени, вероятно защото резултатите идват бързо и се виждат. А от скоро се произвежда торба, с която могат да тренират и малки деца. Тя е с тежест от 3 кг и е подходяща за малчугани над 6 години. Ако обаче  са тренирали и имат някаква подготовка, могат да вземат и по-тежка – от 5 кг. Дори момиченцата от групите по художествена гимнастика загряват с тези BG-торби, хвали се Кали. Тя е обучена лично от създателя на новия спорт, който преди години идва у нас, за да подготви първите треньори.

Заниманията в зала са групови. Това, според Кали, е по забавно и часът минава по-бързо. Играта в група е „заразна” създават се контакти, а и дава стимул да се потиш още по-яко.  Тренировката е съобразена с възможностите на всеки.  Попадаме на група за напреднали, която тренира усилено. Дамите правят  5 серии с едно и също упражнение по 20 секунди и почиват 10. Инструкторът определя комбинациите.За качество и сила работят с по-малки тежести. Целта на тренировката е извайване на тялото – тя ангажира всички мускули, коремът се прибира, бедрата се оформят и стягат.  „Една група жени, които започнаха тренировки с торби от 8 кг.  , вече са на 12 кг и при тях вече се виждат промените в тялото, които искаха да постигнат.

А когато видиш резултата, това те амбицира. Дава ти мотив да се занимаваш по-усилено и да не пропускаш тренировка”, обяснява Кали.  Безспорно предимство е, че тренировките не правят мускулите на „топка”, не ги  напомпват, а ги издължават. Затова помага и стречингът, с който тренировките задължително приключват. Упражненията се учат лесно , някои го усвояват още от първия път.  Добре е това да стане под контрол на инструктора, а не от интернет, за да не се стига до травми.След това тренировките могат да се правят у дома, в планината и навсякъде. Торбите се продават по интернет и всеки може да се снабди.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари