Безплатни часове по плуване за деца с увреждания

2
Илиян Русев безплатно води занимания по плуване на 12 деца с двигателни проблеми
Илиян Русев безплатно води занимания по плуване на 12 деца с двигателни проблеми Видео: БНТ

В рубриката „Търси доброто” ще ви разкажем за срещата с Илиян Русев, който вече 3 години и половина работи с деца с физически увреждания.

Той безплатно води занимания по плуване на 12 деца с двигателни проблеми. Основал е и фондация с идеята да създаде спортен комплекс, в който те да получават безвъзмездно нужната им рехабилитация, предава БНТ.

Цяло лято в този басейн идват деца с двигателни проблеми. Едно от тях е 2-годишният Божидар. Майка му го води всеки ден вече близо месец.

Миглена Великова
„Той започна сам да шляпа с крачета. Преди това доста ги кръстосваше, когато трябва да стъпи, сега все по-раздалечени стават. Има много голям напредък от самите упражнение.”

Илиян Русев отдавна е разбрал, че този спорт е много подходящ за раздвижване на цялото тяло. Затова и миналата година създал фондацията в памет на сина си Александър, който е бил треньор по плуване и е водил занимания и на деца с увреждания.

Илиян Русев – председател на фондация „Александър Русев”
„Аз имам амбицията да се рехабилитират и то както трябва тия деца. Да направим един комплекс, затова направихме и фондацията, с модерна апаратура, както трябва да бъде. Да има просто къде да плуват Не може здравите деца да плащат по 60 лева на месец, а тези деца да плащат по 20 лева на час.”

На заниманията по плуване много разчитат Димитрина Якова и внукът й Светлозар. Той вече е на 17 години, има няколко операции и цял живот ходи на рехабилитация. За последните две седмици с плуването момчето е постигнало много голям напредък.

Светлозар
„По-рано влачех краката си, сега ги вдигам и се чувствам много по-добре.”
Димитрина Якова
„Притеснението ни е, че лятото свършва и ако прекъснем, ще се върнем на старото положение.”

Миналата зима Илиян Русев е водил плувните занимания в Спортното училище, но тогава децата са били по-малко. Надява се и тази година да му разрешат. А също и час по-скоро да намери подходящ терен в Русе, на който да започне да строи мечтаният спортен комплекс. Негови приятели вече са му обещали помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Преди години, по време на рекламите, можеше да идеш до хладилника. Сега можеш да идеш и до Кауфланд...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари