Русенец организира безплатни часове по плуване за деца с увреждания

12
Илиян Русев превръща това в своя кауза, след загубата на сина си
Илиян Русев превръща това в своя кауза, след загубата на сина си Видео: БНТ

Илиян Русев превръща това в своя кауза, след загубата на сина си

Един човек от Русе организира и провежда безплатни часове по плуване за деца с двигателни увреждания. Илиян Русев превръща това в своя кауза, след загубата на сина си. Можете да го намерите всеки ден край басейна на Спортното училище в Русе, който децата ползват безвъзмездно.

Вече шеста година треньорът по плуване Илиян Русев раздвижва деца с церебрална парализа и други увреждания. Първоначално се занимавал с тях само сутрин, сега графикът му е запълнен през целия ден, предаде БНТ.

В момента при него на уроци ходят близо 60 деца. Към него непрекъснато се обръщат за помощ родители, защото занятията във водата дават изключителни резултати и много от децата започват да стъпват на краката си и прохождат.

Илиян Русев: С пандемията започваме с по-малко деца - да може да има разстояние. Едното дете плува в единия коридор, другото - в другия. Средният коридор е свободен, да не са един до друг децата. Всяко едно дете има подобрение, което идва тук.

Цветомир Цанков - кинезитерапевт: Когато се направи нещо, което да бъде комплексно, свързано с доста специалисти, било то психолози, логопеди, кинезитерапевти, които да работят във вода с тези деца, нещото са много по-добре.

Заради коронавируса в началото на годината заниманията по плуване за голяма част от децата са спрели принудително за 3-4 месеца и това неминуемо е оказало влияние върху тях.

Илиян Русев: Това момче, което е във водата в момента, дръпна назад и то доста назад... като цяло пречи, дано не ни затворят. Когато има редовно посещение, нещата се получават, когато се спре и самите деца дърпат назад.

Родителите на децата, които плуват в басейна на Спортното училище, са създали своя общност и си помагат взаимно при различни ситуации. Казват, че ако трябва да заплащат по пазарни цени за уроци по плуване всяко семейство трябва да отдели между 400 и 500 лева месечно.

Ивелина Божанова: Едно подобно занимание най-добре влияе във водна среда - обемът им на движение е съвсем различен. Движения, които не могат да се правят в нормалната рехабилитация, във водата им е много по-лесно. Просто движението им е по-плавно.

Велдан Тахир: Той преди изобщо не вървеше, сега във водата почна да върви. И плува много добре и много обича да плува.

Ивелина Божанова: Просто трябва да се направи, самата държава да помисли за подпомагане и за създаване на рехабилитационен център специално за водна рехабилация.

Илиян Русев всъщност продължава делото на своя син Александър, който е покосен съвсем млад от коварна болест. Преди да се разболее младият мъж тренира в открит басейн група деца с церебрална парализа. След като го загубва, в негова памет бащата регистрира със свои приятели фондация „Александър Русев". Различното е, че в нея няма хора на заплата, а всички привлечени за каузата работят без пари. Голямата цел и мечта на хората, обединени около тази фондация, е в Русе да бъде построен водно-рехабилитационен център за деца с двигателни и ментални увреждания.

Илиян Русев: В момента чакам решение от Общината за парцел, място, където да започнем да изграждаме водно-рехабилитационен център. Да направим проекта и да се започва.

Докато това стане, треньорът Илиян Русев и част от родителите са ремонтирали сами и със собствени средства базата, която ползват. А всички вложени материали, са от подарени - без пари, но от сърце.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари