Безпилотен самолет уби главатаря на "Ал Кайда"

0
Насър ал-Ухаиши бе личен секретар на Бин Ладин
Насър ал-Ухаиши бе личен секретар на Бин Ладин

Командир № 2 на "Ал Кайда" и бивш личен секретар на Осама бин Ладен - Насър ал-Ухаиши - е бил убит в резултат на нападение от американски безпилотен самолет "дрон".

Смъртта му потвърдена от "Ал Кайда в Йемен", известна още като "Ал Кайда на Арабския полуостров", считана от Вашингтон за най-опасното крило на крайната ислямистка групировка. САЩ обявиха през октомври 2014 г. награда от 45 млн. долара за залавянето на осем от нейните водачи, сред които бе и убития главатар Насър ал-Ухаиши.

В извънредно видео изявление организацията потвърди, че водачът им е бил убит и за нов лидер е назначен неговият заместник Касем ал-Рими.За нападението на дрона първи съобщи "Вашингтон пост", позовавайки се на американски представители. Според Си Ен Ен, който се позовава на сведения на двама служители на националната сигурност в Йемен, ал-Ухаиши е убит в района на Хадрамаут, източно от Аден.

Освен лидер на "Ал Кайда на Арабския полуостров", Насър ал-Ухаиши бе заместник на Айман ал-Зауахири, който наследи бин Ладен след убийството му през 2011 г.  Убийството му е поредното ликвидиране на високопоставени главатари на терористичната ислямска организация.

През последните седмици бяха убити още военният лидер на  "Ал Кайда в Йемен" Наср ал-Анзи и влиятелния проповедник Ибрахим ал-Рубиш, а вчера стана известно за убийството на главатарят на "Ал Кайда" в Северна Африка Мохтар Белмохтар. 

Насър ал-Ухаиши бе личен секретар на Осама по времето на терористичните нападения срещу кулите близнаци на 11 септември 2001 г. По-късно той е заловен и изпратен в затвор близо до йеменската столица Сана, откъдето успява да избяга през 2006 г.

През 2009 обявява създаването на "Ал Кайда" в Йемен" - една от най-страховитите терористични групировки в света. През 2011 г. ал-Зауахири го назначи за свой заместник, след като той наследи "Ал Кайда" след убийството на Осама.

Със смъртта на Насър ал-Ухаиши САЩ нанасят най-болезнения удар срещу тероистичната организация. Все още остава жив най-опасния джихадист на "Ал Кайда Йемен" - създателят на трудно откриваеми пластични експлозиви Хасан ал-Асири, които могат да преминават без да бъдат открити от скенерите на летищата.

Новият главатар ал-Рими е известен на американските експерти за борба с тероризма като мозъкът на няколко опита за атентати срещу американски обекти на територията на САШ, както и на многобройни нападения срещу йеменското правителство. 

Източник: Temadaily.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари