Руски самолет се сблъска с американски дрон над Черно море

1
Сблъсъкът принуди САЩ да свалят безпилотния самолет
Сблъсъкът принуди САЩ да свалят безпилотния самолет Снимка: БНТ

Сблъсъкът принуди САЩ да свалят безпилотния самолет

Руски изтребител се сблъска с американски дрон за наблюдение над Черно море, което принуди САЩ да свалят безпилотния самолет, съобщават американските военни, цитирани от Би Би Си, предаде Euronews Bulgaria.

Твърди се, че дронът е извършвал рутинна операция в международното въздушно пространство, когато два руски самолета са се опитали да го прихванат.

"Опасното и непрофесионално действие на руснаците" почти е довело до катастрофа на единия от изтребителите и дрона. Силите на САЩ и съюзниците ще продължат да действат в района, се казва още в съобщението.

„Около 7:03 часа (централноевропейско време) един от руските самолети Су-27 е ударил витлото на MQ-9, което е накарало американските сили да приземят MQ-9 в международни води. Няколко пъти преди сблъсъка самолетите Су-27 са изхвърлили гориво и са прелетели пред MQ-9 по безразсъден и непрофесионален начин. Този инцидент демонстрира липса на компетентност, освен че е опасен и непрофесионален“, съобщава Европейското командване за САЩ.

"Нашият апарат MQ-9 извършваше рутинни операции в международното въздушно пространство, когато беше прихванат и ударен от руски самолет, което доведе до катастрофа и пълна загуба на MQ-9", заяви генерал Джеймс Б. Хекер, командир на Военновъздушните сили на САЩ в Европа. "Всъщност тази опасна и непрофесионална постъпка на руснаците почти доведе до катастрофата и на двата самолета."

Президентът на САЩ Джо Байдън е информиран за руски изтребител, прихванал американски дрон над Черно море, съобщиха и от Белия дом.

"Американските и съюзническите самолети ще продължат да оперират в международното въздушно пространство и ние молим руснаците да се държат професионално и безопасно", добави Хекер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    17
    До 16
    Знаеш ли колко мечи кожи съм виждал по вили и домове?Значи има и смели хора,не всички са мижитурки....
  • 0
    16
    do 15
    Знаеш, че като излезеш пред мечка, ще ядеш бой, нали? За да кажем пак, че ядрения арсенал е повече отколкото на целия свят, събран на едно място. Кой може да си представи при това положение, че Русия може да си позволи да загуби войната??? - или някой женчо, който не е участвал в битка- дори и словестна или самозабравен ергогейски поддръжник или заклет краварин!
  • 0
    15
    До 14
    На мене пък много,много ми допада квиченето от руската кочина,страха явно витае там...
  • 1
    14
    Sтанко
    Няма драма! Кравите мучат, защото данъкоплатеца е загубил пак пари от отънялата касичка. Ама нищо - ще напечата нови за простолюдието... Дронът е приземен интелигентно... можело е да го свалят по начин по който нямаше никой никога да разбере как е изчезнал... Да спрат да досаждат, защото Путя няма да може да им изтърпи краварските бъзици!!!
  • 5
    13
    Долетя
    Заглавието е завъртяно на обратно. По правилно е : Американски дрон се блъсна в руски самолет.... Щом го пращат до границите с Русия значи са го прежалили. Да не реват сега. Каква ли щеше да е реакцията ако до американската граница руски самолет бееше блъснал дрона?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари