Безопасността в АЕЦ "Запорожие" се влошава

2
Международната агенция за атомна енергия определя ситуацията в Запорожие като несигурна
Международната агенция за атомна енергия определя ситуацията в Запорожие като несигурна Снимка: ЕПА / БГНЕС

Международната агенция за атомна енергия определя ситуацията в Запорожие като несигурна

Безопасността в контролираната от Русия атомна електроцентрала Запорожие в Украйна се влошава всеки ден, заяви украинският министър на енергетиката и обеща, че ще продължи да оказва натиск в Международната агенция за атомна енергия върху Русия да се оттегли от площадката.

Украйна съобщи, че ще получи 6 милиарда евро от Европейския съюз през следващите два месеца. Войната срещу Русия вече е в третата си година и Украйна е критично зависима от икономическата и военна подкрепа на своите западни съюзници.

През следващите два месеца Украйна може да получи 6 млрд. евро от Европейския съюз по линия на четиригодишния механизъм за Украйна. Премиерът Денис Шмигал заяви на правителствено заседание, че Киев очаква да получи 4,5 млрд. евро през март и още 1,5 млрд. евро през април.

"Тази година се стремим да получим около 16 милиарда евро от Европейския съюз. Украйна ще има ресурсите да се бори и да победи. Това е нашата ключова цел", каза Шмигал.

Икономическата помощ на стойност милиарди през първите две години на войната помогнаха на правителството да поддържа макроикономическа стабилност, да укроти инфлацията и да осигури навременни плащания на пенсии и заплати в обществения сектор. Украйна насочи по-голямата част от приходите от вътрешния си бюджет за финансиране на отбранителните си усилия. Данните на министерството на финансите показват, че страната е получила около 73,6 милиарда долара външно финансиране през 2022 и 2023 г.

Съветът на управителите на Международната агенция за атомна енергия прие резолюция, осъждаща руската окупация на най-голямата атомна електроцентрала в Европа. В нея се изразява "сериозна загриженост" от липсата на персонал и поддръжка две години след превземането ѝ.

"Общата ситуация се движи към ядрена авария и е много важно незабавно да спрем това руско присъствие", каза украинският енергиен министър Герман Галущенко.

Международната агенция за атомна енергия, която има малко присъствие в централата в Запорожие, казва, че ситуацията там остава несигурна, съобщава БНР. Тя е губила цялото външно захранване осем пъти през последните 18 месеца, което я е принуждавало да разчита на дизелови генератори за охлаждане на горивото в нейните реактори за избягване на потенциално катастрофално разтопяване. Русия и Украйна взаимно се обвиняват за обстрела, довел до прекъсване на електропроводи. По-рано тази седмица ръководителят на агенцията Рафаел Гроси обсъди Запорожката АЕЦ с руския президент Владимир Путин и определи срещата като "професионална и откровена".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари