Без прилагане на ТЕЛК при подаване на електронни данъчни декларации

0
Предложението е в процес на обсъждане
Предложението е в процес на обсъждане

Куриерите ще проверяват всяка пратка, за да установят дали в тях има алкохол или тютюн без платен акциз.

Това е една от промените в данъчните закони, предлагани от Министерството на финансите за 2020 година. При изпращане и получаване на пощенски пратки куриерските фирми вече ще проверяват задължително дали в тях има акцизни стоки. Ако такива се установят, а за тях не е платен дължимият акциз, пратките ще бъдат спирани, а нарушителите - наказвани с глоби от минимум 1000 лв.

"Тази мярка трябва да бъде преценена внимателно, защото няма как да бъда половин митничари куриерските фирми", каза пред БНР Велин Филипов - експерт в областта на данъчното законодателство.

"Публикуваните промени от МФ са предварителни и са в процес на обсъждане и биха могли да претърпят изменение и допълнение. Добрата новина е, че тази година липсват радикални промени, повечето изменения са заради транспониране на европейско законодателство", коментира в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Филипов, който е и зам.-председател на Института на дипломираните ръководители, бивш сътрудник към бюджетната комисия в парламента. 

Той даде конкретни примери, като това, че лицата с неработоспособност няма да бъдат задължени да прилагат решения на ТЕЛК и НЕЛК при подаване на електронни данъчни декларации

По думите му предстои НАП да обяви какви мерки ще предложат, за да преодолеят създалата се ситуация с изтичането на лични данни на много хора.

"Електронното попълване на данъчните декларации изглежда без алтернатива в бъдещ порядък, развитите общества действат по този начин. Сигурността на системите е най-големият риск. Трябва да имаме доверие на институциите. Този огромен гаф може да доведе до промяна в подхода и организацията, така че да бъдат променени", каза Филипов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари