Без нито един горски пожар в Област Русе, но има проблем с доброволците

0
Отлични са резултатите и по отношение на предотвратяване паленето на стърнища
Отлични са резултатите и по отношение на предотвратяване паленето на стърнища Видео: Русе Медиа

Русенските пожарникари отчитат липса на пожари в нивите и горите през летния сезон.

Според тях това се дължи на активната кампания за превенция, проведена с над 80 кметове на населени места в Русенско област, с ловните дружинки за противопожарните мерки през ловния сезон, с горските служители и доброволните формирования.

Тази година горските пожари в областта са нула, при жътвената кампания – също. В региона има над 600 000 декара житни блокове, като през 2020 г. е имало доста пожари. През изминалото лято има само един инцидент и той е в техника – запален зърнокомбайн поради техническа неизправност, информира Русе Медиа.

Отлични са резултатите и по отношение на предотвратяване паленето на стърнища. От пожарната отчитат много добрата си работа с Държавен фонд „Земеделие“ и Областната дирекция по земеделие. Институциите получават информация при всеки пожар в стърнище, като предприемат съответните действия. Както е известно, има решение фонд „Земеделие“ да включва в черен списък такива площи, като субсидиите за стопаните, които палят стърнища, биват намалявани.

Така с превенцията и контрола по жътвената кампания тази година в Русенско има само 4 пожара в стърнища на обща площ от 45 декара.

Енергията, хвърлена в превенция, стократно намалява разходите за възстановяване след това от инцидентите“, казват от пожарната. За първи път те имаха и изнесен пост на най-високото място в Русе – Телевизионната кула, откъдето най-бързо да се види къде има възникнал пожар.

Тази година доброволните формирования са били използвани съвсем малко – за постове за сухите треви и превенция на горските пожари, докато през 2020 г. са били викани за 15 произшествия. Въпреки че за момента бройките на формированията са попълнение, проблем има. Доброволци стават главно хора, които са по селата и са на възраст над 60 години. Пожарникарите се съобразяват с това и не ги ползват за най-тежките действия. За община Русе доброволното формирование е от близо 60 души. Активност има в Ценово, Ветово и Борово. В следващата седмица предстои да се направи курс в община Иваново за обучение на нови, допълнителни доброволци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари