Без машинен вот в 34 секции в област Русе

2
Подвижните секции в община Русе ще са две, а в останалите общини ще има по една, обясни Милена Хинкова
Подвижните секции в община Русе ще са две, а в останалите общини ще има по една, обясни Милена Хинкова Видео: Русе Медиа

Подвижните секции в община Русе ще са две, а в останалите общини ще има по една

Все още е рано да кажем дали във всички секции ще бъдат осигурени машини за гласуване. Предполагам, че ще е така. По закон във всички секции над 300 човека се създава възможност за машинно гласуване. От 324 секции в област Русе само 34 са под 300 души, т.е. във всички останали би трябвало да има машинно гласуване“, заяви председателят на Районната избирателна комисия-Русе Милена Хинкова, предаде Русе Медиа.

Тя направи уточнение, че гласоподавателят, който избере да гласува машинно, не може да гласува с хартиена бюлетина. Ще има един протокол, в който ще се сумират гласовете от двата вида упражнен вот.

Срокът за регистриране на листите с кандидати за народни представители за Русенския МИР-19 тече от 18 февруари, но до момента няма нито една регистрирана листа на партия или коалиция. Крайният срок изтича в 17:00 ч. на 2 март.

Милена Хинкова коментира и предварителните избирателни списъци, според които право на вот в Русенска област имат 207 767 души, от които 148 884 за община Русе. Тя обясни, че в тези списъци са включени всички лица, които имат постоянен адрес в България. „Има такива, които живеят в чужбина, но не са си променили постоянния адрес и той си е тук, в страната. Във връзка с това, съществува възможност, ако са подали заявление да гласуват в чужбина, но в деня на изборите се върнат в България, да могат да гласуват и в България по постоянния си адрес. Затова списъците са такива. От тях ще заличим само тези, които са починали, и евентуално ще бъдат извършени промени за гласуващите по настоящ адрес, ако заявят това и за удостоверенията за гласуване на друго място. Това са реални хора, които съществуват. Наистина те имат право за парламентарни избори да гласуват извън страната“, каза още Милена Хинкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари