Без лед няма да има полярни мечки

0
За това са категорични биолозите
За това са категорични биолозите Видео: Voice of America (VOA)

За това са категорични биолозите

Ветровито и снежно селце в Аляска. Само ято снежни гъски се опитва да се нахрани с риба преди да мигрира на юг. Но постоянните обитатели там са полярните мечки. Те живеят върху леда през по-голямата част от живота си, където намират основната си храна. Все повече от тях обаче са на сушата, вместо в ледените води. Намаляването на ледената покривка оказва негативно влияние върху тях, тъй като те не разполагат с достатъчно пространство за лов, според Voice of America (VOA).

Роберт Томпсън, който е ловец от селото, разказва, че през последните 50 години са настъпили драматични промени заради топенето на арктическите ледове. Това е застрашило популацията на полярните мечки. Според биолога Тод Атвуд те вече са застрашен вид и може да изчезнат. Когато ледът се топи, мечките са принудени да се придвижват на дълги разстояния, понякога дори по 350 км за няколко дни, за да си намерят храна. Дори и най-силните може би няма да го преживеят, смята Атвуд. Той посочва, че те дори са започнали да се хранят с труповете на китове.

Възможни са и конфликти между човека и мечките, отбелязва Voice of America (VOA), цитирана от dariknews. Вече има поставени постери да се внимава, тъй като те излизат на сушата. Международният съюз за защита на природата и природните ресурси предупреждава, че полярните мечки може да изчезнат до края на века. Проучванията показват, че през първата декада на 21 век популацията на полярните мечки е намаляла с 40%. В света са останали близо 26 000, казват учените, които се занимават с опазването на природата. И те могат да изчезнат, ако не се вземат мерки. „Сигурни сме, че без леда няма да има полярни мечки, категоричен е биологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари