Без грипна ваканция в Русе

8
Няма основание за грипна епидемия в областта
Няма основание за грипна епидемия в областта Снимка: Георги Кожухаров

Област Русе е в предепидемична обстановка, но на този етап няма основание за обявяване на грипна епидемия в района.

Това стана ясно на днешното заседание на Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Русенска област. Все още не са достигнати епидемични стойности на заболяемостта от грип и ОРЗ, показват данните на РЗИ. През изминалата седмица в Русенско са регистрирани 186 случая на остри респираторни заболявания и грип, като най-много от болните са на възраст от 5 до 14 години. Според статистиката на 10 000 жители в областта заболелите са 129. Грипна епидемия се обявява, ако заболеваемостта достигне до 250 на 10 000 души.

Обстановката е много динамична и РЗИ - Русе ще следи непрекъснато нейното развитие, съобщи д-р Маргарита Николова, директор на Регионалната здравна инспекция. Следващото заседание на Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще се състои на 21 януари, когато ще бъдат анализирани данните от последната седмица.

От УМБАЛ "Канев" в Русе съобщиха, че микробиологичната лаборатория към болницата има възможност да осъществява бърза диагностика на грипни вируси, тип "А" и "В". Изработването на теста и получаването на резултата се извършва в рамките на 20 минути.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари