Без „Честит рожден ден“ по време на пандемия

1
Трябва да се откажем от още една традиция
Трябва да се откажем от още една традиция

Пандемията от коронавирус отне много от обичайните ни навици и наруши ежедневието ни. Изглежда, че сега ще започне да краде и от нашите традиции, особено когато става въпрос за празнуване на рождени дни.

Според изследване, проведено през август от учени от университета в Лунд, пеенето на класическата песен „Честит рожден ден“ (Happy Birthday) може да бъде опасно, тъй като може да разпространи COVID-19 експоненциално по-бързо в сравнение с говоренето и дишането.

В сравнение с говоренето, пеенето включва непрекъснато участие на гласа, по-високо налягане на звука, по-високи честоти, по-дълбоки вдишвания, по-високи пикови въздушни потоци и произнасяне на повече съгласни, твърдят авторите на проучването в списание „Aerosol Science and Technology“, предава БГНЕС. Те подчертаватйки, че тези фактори допринасят за увеличаване на издишаните емисии.

Използвайки високоскоростни камери за улавяне на аерозоли и капчици, изпускани по време на пеене, учените установиха, че песни, които съдържат буквите “Б” и “П”, са преградни съгласни, които се произнасят чрез спиране на въздушния поток и поставяне на двете устни заедно, произвеждат повече емисии на частици. Силните и съдържащи много съгласни песни също бяха нарочени за виновни.

Изследванията показват, че колкото по-силно пее човек, толкова по-голяма е концентрацията на аерозоли и капчици, като тяхното количество се увеличава при произнасянето на съгласни, които произвеждат допълнително слюнка и, съответно, увеличават изстреляните през устата капчици.

Размерът на някои капчици е такъв, че те се отдалечават само на няколко дециметра от устата, преди да паднат, докато други са по-малки и могат да продължат да висят в продължение на минути. Произнасянето на съгласни освобождава много големи капчици, а буквите Б и П водят класацията на най-големите разпространители на аерозоли, твърдят от изследователския екип.

Повод за проучването е случай от месец март, при който беше документиран случай на разпространение на COVID-19 в хоров колектив.

В началото на глобалната пандемия хорова група във Вашингтон проведе репетиция при спазване на всички правила за социално дистанциране и използване на дезинфектант за ръце. Три седмици по-късно, обаче, 45 членове на групата са диагностицирани с COVID-19, трима от които са хоспитализирани, а двама са починали.

Учените стигнаха до заключението, че пеенето в групи може да бъде класифицирано като дейност, представляваща риск от предаване на инфекция. Те отбелязаха, че този риск може да бъде смекчен и дори предотвратен, ако се предприемат мерки като дистанциране, подходяща хигиена и вентилация. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари