Без Благодатен огън за Великден, правителството готово да осигури самолет

0
"До момента няма официална реакция от Светия синод в отговор на писмото на Кирил Петков
"До момента няма официална реакция от Светия синод в отговор на писмото на Кирил Петков

От Светия синод информираха, че на предстоящия Великден Благодатният огън няма да бъде пренесен до България, и изтъкнаха като причина неблагоприятни обстоятелства

По повод решението на Светия Синод заради неблагоприятни обстоятелства, тази година да не изпраща делегация до Йерусалим, която да донесе Благодатния огън, митрополит Гавриил каза пред Българското национално радио:

"В град Йерусалим има още ограничения поради пандемията. Това е една от основните причини и решихме все пак да не рискуваме. Миналата година имаше делегация, но е било така, че нашите делегати са стояли в самолета и са чакали да им се донесе огън. Преди две години не ходихме и сега решихме да пропуснем. Дано да е за последен път".

Той каза още, че Благодатен огън е запазен на няколко места в България и може да се вземе от там.

Българското правителство е готово да съдейства като осигури правителствен самолет за пренасянето на Благодатния огън от светия град Йерусалим. В уверение на това министър-председателят Кирил Петков е изпратил писмо до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

"Във връзка с наближаването на големия християнски празник Възкресение Христово премиерът изразява готовността на кабинета да окаже съдействие, считайки че добрата традиция, изградена в годините, не бива да бъде прекъсвана", допълват от МС.

В писмото си до патриарх Неофит премиерът Петков заявява също така готовност за среща със Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.

 До момента няма официална реакция от Светия синод в отговор на писмото на Кирил Петков.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    русенец
    БПЦ ЕООД са най-големия собственик на имоти в България, а на всичко отгоре се спонсорират и с няколко десетки милиона от данъкоплатеца. Като им трябва огън - да си платят и да си го доставят. В крайна сметка не всички данъкоплатци сме православни, има и атеисти и те са мнозинство.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари