Без българско агнешко месо за Гергьовден

0
Цената за килограм живо тегло е около 6 лв. Животните до 30 кг. се продават за 5 лв./кг., а тези над 30 кг – по 4,5 лв./кг
Цената за килограм живо тегло е около 6 лв. Животните до 30 кг. се продават за 5 лв./кг., а тези над 30 кг – по 4,5 лв./кг Снимка: БГНЕС

Трапезата на българина за Гергьовската трапеза може да остане без наше агнешко месо, пише "Монитор".

Рискът е реален, защото агнетата тази година са значително по-малко от преди. Овцевъдите пък имали и много поръчки за дните около 1 май, което още повече щяло да намали предлагането на агнешко. Много от хората предпочитали да вземат живи животни направо от стопанствата, защото държат на прясно месо за празника.

Цената за килограм живо тегло е около 6 лв. Животните до 30 кг. се продават за 5 лв./кг., а тези над 30 кг – по 4,5 лв./кг.

"Агнетата в България в момента са с 40 на сто по-малко, заради загубите които понесохме покрай болестта син език”, обяснява Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко и месопреработвателите.

"По магазините в момента цената на едро на цяло агне е в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг в Кюстендил до 13,80 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. В големите търговски вериги цяло агне се предлага само в четири области, като цените се движат между 12,95 лв./кг в Шумен до 12,99 лв./кг в Пловдив, Разград и Русе. През миналата седмица в малките магазини на столицата има поскъпване с 4%”, допълва още той.

По думите на Колев най-губещи от ценообразуването на месото у нас са потребителите и производителите. При посредниците промени в печалбата нямало.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари