Беседка край морето ще напомня за Стела

1
Приятели на погубеното момиче ще сбъднат посмъртно една нейна мечта
Приятели на погубеното момиче ще сбъднат посмъртно една нейна мечта Снимка: Стела Маринова / Facebook

Приятели на погубеното момиче ще сбъднат посмъртно една нейна мечта

Беседка край морето в Созопол ще напомня за 23-годишната Стела Маринова, станала поредната жертва на войната по пътищата.

В продължение на година ще се събират дарения, с които в нейна памет ще бъде поставена дървена беседка на едно от любимите места в градчето, разкриха приятели на загиналото момиче, цитирани от вестник “24 часа”.

Винаги, когато се разхождахме в Созопол, Стела казваше, че много иска да има място в града, където хората да седнат и да се любуват на гледката към залива и Стария град. Е, ние решихме да сбъднем тази нейна мечта”, казва близък семеен приятел.

23-годишната Стела, която е възпитаничка на френската гимназия в Бургас, тъкмо завършва висшето си образование в Икономическия университет във Варна със специалност “Туризъм”. Нямала търпение да се развива, да сбъдва мечтите си, а като първа стъпка към всичко това взела решение да се премести в София, където да живее и работи.

На 27 септември сутринта лъчезарното момиче и три нейни приятелки потеглили към София. Никой не подозирал, че това ще е последното пътуване в живота на Стела. Около 10,50 ч на магистрала “Тракия” в района на Нова Загора колата им спукала гума и тя отбива в аварийната лента. В момент, в който момичетата са застанали едно до друго зад колата, върху тях връхлита тир. Стела издъхва на място, а две от приятелките са тежко ранени. Едната престоява няколко дни в реанимацията на старозагорската болница, а другата - в отделението по неврохирургия.

С по-леки травми е само момичето, което в момента на удара е било на метри от колата.

След повече от седмица в болницата ранените момичета от Бургас са изписани”, каза директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев. Предстои им обаче бавно възстановяване не само на физическите, но и на психическите травми от преживяното.

Всичко е станало буквално за 30 секунди, Стела не е имала време и възможност да реагира по никакъв начин”, казва близък на загиналата.

Шофьорът на тира Господин Господинов от димитровградското село Долно Белево е задържан. Той е само с година по-голям от жертвата, но вече с внушителен набор от нарушения на Закона за движение по пътищата.

По данни на полицията има съставени 21 фиша за различни провинения. 5 от глобите са за превишена скорост и са на обща стойност 1100 лева. Всичките му регистрирани гафове на пътя обаче не налагали отнемането на шофьорската книжка.

Непосредствено след фаталния удар на 236-ия км на магистрала “Тракия” в посока София шофьорът на тира е тестван за алкохол и наркотици.

Дрегерът отчита положителна проба за метамфетамини. Господинов е задържан първо за 24 часа, след което прокуратурата удължава ареста до 72.

Впоследствие окръжният съд в Сливен му налага най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”.

В съда Господинов казва, че се чувства виновен за тежкото произшествие и съжалява, но отрича да е вземал наркотици. Неговата приятелка обяснява, че преди известно време е приемал лекарства за страхова невроза и това най-вероятно е причина за положителната проба.

Освен това младият шофьор често посягал към енергийните напитки, за да издържи по-лесно дългите курсове с камиона.

24-годишният Господинов е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт при катастрофа след употреба на наркотични вещества. Ако бъде признат за виновен, го очакват от 5 до 15 г. затвор, както и лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

Въпреки че можеше да обжалва решението на окръжния съд в Сливен и да поиска по-лека мярка за неотклонение от апелативните магистрати в Бургас на 6 октомври, шофьорът не го стори. Според източници на “24 часа” родителите на Господинов предпочели той да не идва в Бургас на този ден, тъй като в социалните мрежи бе обявено, че пред Съдебната палата ще се съберат близки и приятели на убитото момиче.

В родното село на Господинов не вярват той да е вземал наркотици и го описват като работлив, скромен и много чувствителен младеж. Станал професионален шофьор едва преди година, като първо разнасял хранителни стоки за местна фирма, а от 5-6 месеца се хванал на работа в старозагорска компания за млечни продукти.

Все още не е изяснена причината за катастрофата - защо тирът, управляван от Господинов, е навлязъл в аварийната лента и буквално е помел малкия форд на Стела Маринова.

Каза ми, че за секунди се е разсеял, тъй като в насрещното платно видял полицейска патрулка и помислил, че е станала катастрофа. Навлязъл е в аварийната лента и е блъснал задната лява част на лекия автомобил, до която в този момент са били три от пътничките. Една от тях е загинала”, коментира адвокат Венко Павлов, ангажиран първоначално със защитата на шофьора.

След делото за мярката му за неотклонение Господинов се отказал от Павлов да го представлява и защитата поела хасковската адвокатка Ганка Драганова.

Тя не пожела да коментира подробности по делото, нито дали вече е готова кръвната проба за наркотици на задържания шофьор.

По досъдебното производство са назначени няколко експертизи, една от тях - автотехническата, трябва да хвърли светлина върху причините за фаталния инцидент.

Неочакваната и нелепа смърт на Стела шокира нейни съученици, приятели и близки. Някои я изпратиха до последния земен път, а тези, които новината завари в чужбина, откриха банкова сметка и изпратиха пари за цветя и венци.

Пътуванията бяха нейната страст. Учеше туризъм и имаше много идеи как да се реализира Мечтаеше да обогатява хората около себе си със знания за чужди страни и култури. Беше любознателна и отворена към света, планираше да замине в чужбина, виждаше се като туристически гид. За съжаление, светът затвори вратите си за нея твърде рано. Един дрогиран шофьор покоси за миг мечтите”, казва съкрушен приятел на 23-годишната Стела.

В нейна памет на 12 октомври близки, съученици и роднини ще се съберат пред Съдебната палата в Бургас на мълчалив протест. Нарекли са го “Искам да стигна!”.

Едно младо и влюбено в живота момиче не успя да стигне и ни бе отнето от шофьор с 21 нарушения. Докога ще продължава това?”, питат близки на Стела Маринова. Огорчени, те разказват колко голямо сърце е имала младата бургазлийка и колко щастлива е била в последните си дни.

Стела беше удовлетворена от живота си, нямаше търпение да осъществи всичките си идеи и да покорява нови върхове. Имаше качествата на медиатор, винаги потушаваше конфликтите в компанията и държеше на това хората да не се карат. Добър и честен човек, който с радост подаваше ръка на всеки.” Общуването с хората, тихите вечери с приятели и пътуванията - това били любимите занимания на красивото момиче. Още в тийнейджърските си години във френската гимназия Стела вдъхновявала с широката си усмивка и жажда за живот.

Ще я запомним такава - позитивна и усмихната, успяла да запази детското в себе си”, скърбят приятели.

Автоексперти пък призоваха да се затегне контролът върху тежкотоварните превозни средства и тестването на водачите им за наркотици да стане масово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари