Берлин обяви двама руски дипломати за персона нон грата

0
Осъдиха Вадим Красиков на доживотен затвор за убийството на етнически чеченец през 2019 г.
Осъдиха Вадим Красиков на доживотен затвор за убийството на етнически чеченец през 2019 г. Снимка: EPA-EFE

Съд в Берлин осъди руския гражданин Вадим Красиков на доживотен затвор за убийството на етнически чеченец през 2019 г. в парк в германската столица, предаде ''Дойче Веле''.

Прокурорите смятат, че Красиков е действал по заповед на руската агенция за държавна сигурност ФСБ. Разследващите демонстрираха подробно по време на процеса как руските власти са уредили фалшивата самоличност Вадим Солоков, с която Красиков е преминал през няколко европейски граници в дните преди убийството.

Зелимхан Хангошвили, етнически чеченец с грузинско поданство, беше застрелян от упор посред бял ден на 23 август 2019 г. Красиков беше арестуван по-късно същия ден. Хангошвили е класифициран като терорист от руските служби за сигурност по обвинение, че се е сражавал като бунтовник срещу руските сили в Чечения в началото на 2000 г., а по-късно и за участие в бомбена атака в московското метро.

''Най-късно през юни 2019 г. държавните органи на централното правителство на Русия са взели решение да ликвидират жертвата в Берлин'', каза съдия Олаф Арнолди. Той наложи на подсъдимия доживотна присъда, като каза също, че "особената тежест на вината", изисквана според германското законодателство за потенциално доживотен затвор, а не типичната максимална присъда от 15 години, е изпълнена в този случай.

Берлин експулсира двама руски дипломати скоро след убийството на Хангошвили, позовавайки се на отказа на Москва да сътрудничи на разследванията на престъплението. Днешната присъда допълнително ще обтегне руско-германските дипломатически отношения и ще бъде първият тест за новото правителство на канцлера Олаф Шолц и неговия външен министър Аналена Бербок, пише в. ''Гаридън''. По-късно през деня Бербок съобщи, че руският посланик е бил извикан в Министерството на външните работи след произнасянето на присъдата, предаде в. "Зюдойче Цайтунг", цитиран от БГНЕС. ''Убийството на грузински гражданин в Берлин нарушава суверенитета на Германия'', каза Бербок след произнасянето на присъдата. 

"Това поръчано от държавата убийство, както установи съдът днес, представлява тежко нарушение на германското право и на суверенитета на ФРГ. Затова извикахме руския посланик на разговор. Руският посланик е уведомен, че двама служители на руското посолство са обявени за нежелани лица", каза Бербок пред репортери.

Посланикът на Русия в Германия Сергей Нечаев заяви, че решението на берлинския съд по делото за убийството на Хангошвили е очевиден недружелюбен акт и няма да бъде оставено без отговор. По думите му Русия смята присъдата за пристрастна и политическа, което сериозно влошава сложните отношения между Москва и Берлин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари