Бербо се прави на "ощипана мома" за 3-те милиона в КТБ

0
Оказа се, че куп родни знаменитости  са преместили в последните години парите си там
Оказа се, че куп родни знаменитости са преместили в последните години парите си там

Шоубизнесът все още е в шок вече почти година след като бяха блокирани сметките на Корпоративна търговска банка.

Оказа се, че куп родни знаменитости  са преместили в последните години парите си там, за да получават високи лихви. Сега повечето са без пукнат лев, а парите им ще изгорят почти напълно, ако остане в сила решението да се изплащат само гарантираните влогове до 100 хил. евро, пише Dailypress

Много от ВИП-овете с тлъсти депозити в скандалната банка си признаха сами, че са сред вложителите, а други се включиха в група за спасяване на трезора. Сред официално призналите си до момента са певците Николина Чакърдъкова, Луна, Силвия Кацарова, Наско от БТР, както и Вежди Рашидов, Тити Папазов и Влади Въргала.vasil_naidenov

По непотвърдена информация обаче списъкът е доста по-дълъг и на челно място в него е певец №1 на България Васил Найденов, който държал там огромна суми – много над гарантираните 100 хил. евро. Колегите му шушукат, че имал цели 2 млн. лв. в КТБ и сега треперел дали някога ще получат милионите си, спестявани с десетилетия.

Естрадната легенда бил буквално съкрушен и на прага на нервна криза, че ще изгърмят половината му пари. Още повече, че Кеца вече веднъж е горял с пари в банка. Той бил сред големите потърпевши от рухването на финансовите институции през 1996 г. Тогава Кеца загуби над 250 хил. долара, които държал в един от трезорите.

„Не ми се говори по тази тема! Какво да ви кажа, съсипан съм. Надявам се политиците да проявят малко разум и да гласуват специален закон. Какво съм виновен аз, че банката е била управлявана от един мошеник? Къде е била държавата! Искам да парите до стотинка. От няколко дни съм на хапчета, просто това не е честно”, съкрушен бе певецът.

Последните слухове гласят, че Васил Найденов е успял да спаси почти 70 на сто от средствата си, като подписал договор за цесия с дружество, което има кредити към банката. Това е напълно законна процедура, която в момента вложителите масово използват. Те прехвърлят депозитите си на кредитополучатели срещу отбивка между 30 и 50% от цената. И двете страни печелят от подобна схема, но не е ясно дали квесторите ще одобрят всички цесии, коментират финансисти.

В случая с Васко Кеца ситуацията се е развила доста благополучно, коментират запознати с делата му. Той подписал договор с известен български бизнесмен, който имал дългове към КТБ и щял в 90-дневен срок да вземе над 70 на сто от цялата сума.

lili ivanpСпоред запознати в музикалните среди пари в КТБ имала и Лили Иванова. Хората на примата дори звънели на икономисти, за да търсят експертно мнение как да спаси вложенията си, които били над 1 млн. лв. Тя се надявала, че статутът й на звезда №1 на България ще й помогне да не изгори, но до момента нямало изгледи да вземе парите си и била третирана като всички останали вложители. Затова и тя търсела начин да направи цесия, преди КТБ да бъде официално обявена във фалит.

Никакъв шанс за спасение обаче няма за 116-те милиона на Луна. Чалга lunaдивата се оказа един от най-крупните вложители в банката и шашна България с богатството си. Според запознати, хитовата в близкото минало изпълнителка е натрупала солидните авоари покрай любимия си – 70-годишен турски приятел, който се изявявал като мастит бизнесмен в южната ни съседка.

Сред творците, които сериозно ще пострадат, ако бъдат изплатени само гарантираните 100 хил. евро, е и Вежди Рашидов. Той официално призна, че има в банката 2,5 милиона лева, както е посочил съвестно и в данъчната си декларация, която е публична според закона.

veselin marinovБардът на народа Веселин Маринов също имал доста сериозни пари в банката и треперел, че ще ако ги изгуби, ще фалира. Според запознати, певецът държал над 600 бона в трезора, които били почти всичките му спестявания. Актрисата Цветана Манева пък сама призна, че тя и мъжът й Явор Милушев са сред вложителите и депозирали там всичките си пари – близо половин милион. Почти толкова сложили на солидна лихва в КТБ и чалга звездите Азис, Глория и Преслава.

С по-малка сума щели пък да изгорят колегите им от дует „Ритон”, чиито duet-riton1депозит бил в рамките на гарантирания. Под линията от 100 бона в евро се побирали и оперният певец Иван Велчев с 26 хиляди евро, както и водещият от „Здравей, България” по Нова тв Виктор Николаев. Според колегите му той бил много притеснен откакто сметките на банката се оказали запорирани и се надявал час по-скоро да бъде взето решение да се изплатят гарантирани
те влогове, тъй като той имал в трезора едва 20 000 лв., спестени от него и жена му.

Десетки хиляди левове имали в КТБ и спортистите Станка Златева и Тервел Пулев. Те държали в трезора наградите си, които получиха от КТБ за представянето си на Олимпийските игри в Лондон. Най-силната жена получи чек от 50 бона за сребърния медал, а бронзовия медалист по бокс в тежка категория Тервел Пулев взе 30 хил. лв.

Шоуменът Слави Трифонов също е спряган за един от крупните вложители от шоубизнеса, които ще загубят милионите си в КТБ. Първоначално Дългия отричаше да има пари в скандалния трезор и се хвалеше, че всичките му спестявания били в сигурни сметки в чужбина.

Според запознати обаче тв водещият се преструвал, че не му пука за банката, за да не привлече вниманието на властите и да се налага да доказва произхода на парите си. Сред служители на затворената КТБ се шушукало, че Дългия държал на дългосрочен влог 6 милиона лева в трезора на Цветан Василев и още от лятото не спирал да търси начин да ги спаси. Информацията обаче така и не е потвърдена от самия водещ, който запазва пълно мълчание по темата.

berbatowПо подобен начин мълчал и футболната ни легенда Димитър Бербатов. Според запознати неговите милиони в банката били 3, но той също се държал като „ощипана мома” в медиите, сакън да не се разбере, че има пари в КТБ. „За всички в България е ясно, че Бербо е милионер, никой не би се учудил, че има пари в банката на Цветан Василев! Защо крие?! Ако е вярно това твърдение, да излезе и да каже!”, негодуват българите в социалните мрежи.

Подобно поведение от известните-неизвестни вложители в банката предизвика и още по-съзаклятнически слухове сред народа. Тръгна мълва сред протестиращите срещу банката, че такива клиенти на КТБ, които се крият, го правят сякаш, че се очаква да бъдат привилегировани при спасяване на парите си, а защо не и да са си ги взели, при условие да мълчат на всяка цена, за сметка на тези, които протестират и надигат глави срещу ръководството на КТБ, БНБ и държавата.

Междувременно, „на гърба” възможността Бербо да е спасил милионите си, наяве излиза информацията, че най-големите ни футболни звезди – героите от САЩ’94, също се оказват измамени от пирамидата Корпоративна търговска банка. Сред вложителите на трезора са Христо Стоичков, Любослав Пенев, Борислав Михайлов, Йордан Лечков и Красимир Балъков.

Списъкът на име­нити спортисти с влогове от над 200 000 лева в КТБ е огромен и надхвърля 20 човека, признава в неофициален разговор един от квесторите на фалиралата банка. Сред „изгърмелите” са шефката на Българския олимпийски комитет Сте­фка Костадинова, тре­ньорът Станимир Стои­лов – Мъри, както и во­лейболният специалист Радостин Стойчев, който имал над 2 милиона лева на влог.

Друг „изгорял“ е синът на легендарния борец Боян Радев, кой­то държал около 500 000 лева в Корпоративна тър­говска банка. Футболната легенда Стоичков държал около 4 милиона лева в КТБ, разкрива източник от вече затворения трезор. Куриозът е, че Ка­мата бе рекламно лице на банката на Цветан Василев и участваше в рекламния клип „Клиен­тите са ни скъпи”. Сре­щу това Христо получил златна кредитна карта с 50 000 евро и преферен­циална лихва в размер на внушителните 9,75%. Т

реньорът на национал­ния отбор Любослав Пе­нев имал около 500 бона в КТБ, като част от сумата получил лично от Цветан Василев при подписва­нето на договора си за треньор на „Ботев” (Плов­див) тази пролет, само дни преди банката да бъде поставена под спе­циален надзор от БНБ. Любо Пе­нев обаче е по-особен случай, тъй като той е хем вло­жител, хем длъж­ник на банката – преди около 2 години Чичо­вото прехвър­лил кредит от 1,4 мили­она лева към СИБАНК към Корпоративна бан­ка.

Разправят, че в този случай Цветан Василев направил лична услуга на Любо Пенев, като изку­пил дълга на славния фут­болист към друга банка и му направил изгоден погасителен план. Президентът на БФС Борислав Ми­хайлов и съпругата му Мария Петрова също имали огромна сума на влог в КТБ. Там пазел парите си и си­нът на Боби – Ники Михай­лов. Става въпрос за сума около 2 милиона лева, твърдят запознати. Боби Перуката обаче успял да се опра­ви благодарение на Кирил Домусчиев, който имал да погасява огромни кредити към фалиралия трезор.

Босът на „Лудогорец” и Михайлов направили до­говор за цесия, като инте­ресен детайл е, че Домусчиев изплатил на 100% парите, които имали Боби и семейството му във фалирала­та банка. Обикновено при договор за цесия със сумата от блокирания влог се покри­ват кредити към същата банка, като се изплащат между 50 и 70% от де­позита.

Други герои от славната Пенева чета – Красимир Балъков и Йордан Леч­ков, също имат влогове от над 200 000 лева в Корпоративна търговска банка. Двамата са успе­ли да направят цесия със собственика на „Литекс” Гриша Ганчев, който има да връща над 60 милиона лева на КТБ. Разправят, че Гришата предложил да изкупи и влога на Христо Стоичков, но Модерният ляв отказал, тъй като му бил обиден за унизителното уволнение като треньор на „Литекс” миналото лято. Все пак Стоичков успял да спаси част от парите си чрез енергийния бос Богомил Манчев.

stanimirНе такава е ситуацията със Станимир Стоилов. Хасковският специа­лист изпусна момента да сключи договор за цесия, тъй като бе ан­гажиран като треньор в Казахстан. „Докато Мъри водеше битка за шампи­онската титла с отбора си „Астана”, жена му Мирена движеше банковите дела, но опитът й да спаси парите на семейството уда­риха на камък”, доверява семеен приятел на Мъри. Все пак малко утешение за Станимир Стоилов е, че сумата му надвишава с малко гарантираните по закон 200 000 лева и той ще изгърми с около 150 бона, тъй като не е имал договор с банката за преференциални лихвени условия. Освен това Сто­илов имал златна карта на КТБ, от която през последната година изтеглил около 40 000 лева.

Източник: Dailypress
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари