Бензинът на Марешки поскъпна, но все още е от най-евтините

0
Към момента бензиностанциите на Марешки продължават да държат най-ниска цена на горивата
Към момента бензиностанциите на Марешки продължават да държат най-ниска цена на горивата Снимка: novavarna.net

Бензиностанцията VM Petroleum на бизнесмена Веселин Марешки във Варна вдигна цените на горивата, информира Actualno.

В средата на март дизелът на бензиностанцията се продаваше на 1,52 лв. за литър, а преди това беше 1,48 лв. Днес вече цената му е 1,66 лв. за литър. Бензинът от 1,64 през март стана 1,69 лв., а днес вече е 1,73 за А-95 и 1,89 лв. за литър А-100. Единствено газта засега е запазила цената си от март месец и се търгува за 0,69 лв.

Към този момент бензиностанциите на Марешки продължават да държат най-ниска цена на бензина, дизела и газта, сочи справка в сайта Fuelo.net. Литър бензин A95 на VM Petroleum се търгува за 1.73 лв./л. Дизелът струва 1,66 лв./л, а газта 0,69 лв./л.

Вероятно поради вдигането на цената тази сутрин (26.05.2016 г.) на бензиностанция VM Petroleum нямаше голям наплив от чакащи автомобили, както беше доскоро, предполага Varna24.bg.

Още преди време Марешки коментира, че цената на горивата по обектите му зависи от нефта на световния пазар.

Припомняме, че варненският бизнесмен откри собствени бензиностанции с много по-ниски от на конкурентите цени във Варна и привлече вниманието на потребителите в цялата страна.

Това наложи големите вериги да съобразят своето ценообразуване с местния пазар.

От своя страна Комисията за защита на конкуренцията се самосезира за случая „Марешки“, но не откри нарушения. Напротив, няколко месеца по-късно започна разследване за наличието на картел на пазара на горива у нас.

Само преди дни стана ясно, че горивата са поскъпнали с 4-5 ст. на литър преди празниците и дизелът в страната се продава за 1,92 лв. при някои от големите вериги бензиностанции.

Масовият бензин А- 95 е почти 2 лв. – литър се продава за 1,95 лв. При други от големите компании средната цена на дизела е 1,88 лв.

През последните два месеца цените на горивата са се вдигнали с почти 20 ст.

Въпреки всичко покачването у нас горивото според специалистите е сред евтините в сравнение с останалите държави от ЕС. Чувствително по-ниски цени има само в Полша – 1,72 лв. В Латвия и Литва дизелът е с 1 ст. по-евтин от този в България. В Австрия, където доскоро се продаваше по-евтино от България, сега е с близо 10 ст. над цената у нас.

Справка за цените на горивата през последната седмица показва, че най-масовият бензин (A95) е поскъпнал с 0,02 лв./л (1,07%), като цената остава с тенденция към поскъпване. Такава е ситуацията и с дизела, който е поскъпнал с 0,02 лв./л (1,10%) за последните седем дни. 

Най-малко се е повишила цената на газта, с около 0,01 лв./л (1,25%).

За последната една година бензин A95 е поевтинял с близо 40 ст., а при дизела разликата в цената е 51 ст. С 18 ст. е поевтиняла и газта.

Причина за поскъпването на горивата са повишените котировки на петрола, които стигнаха до 48 долара за барел. Това е най-високото им ниво от 6 месеца.

За поскъпването на петрола допринесоха и проблемите с добива в големи производители като Канада, Нигерия и Венецуела, Либия и спадът на добиваните количества в САЩ.

Петролните резерви на Саудитска Арабия пък паднаха до най-ниското си ниво от 18 години.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари