Белодробните трансплантации за българи отново стават невъзможни

0
Клиниката във Виена, с която страната ни има договор за трансплантации на бял дроб на нуждаещите се българи, спира да работи с чужденци
Клиниката във Виена, с която страната ни има договор за трансплантации на бял дроб на нуждаещите се българи, спира да работи с чужденци Снимка: ThinkStock/Getty Images

Клиниката във Виена, с която страната ни има договор за трансплантации на бял дроб на нуждаещите се българи, спира да работи с чужденци. Причината е липса на капацитет и недостиг на донори, за да обслужва вътрешните нужди на страната.

Така малко след добрата новина, че след двегодишно прекъсване млада българка получи трансплантация на бял дроб във Виена, стана ясно, че чакащите след нея няма да имат този шанс, съобщи mediapool.bg.

Белодробни трансплантации у нас не се правят, а заради неуредени отношения трансплантирането на българи във Виена беше спряно за повече от година и половина, като няколко българи починаха през това време без да дочакат операция. От началото на годината договорът с виенската клиника бе подновен и включваше ангажимент за обучение на наши специалисти и трансплантации на до 5 българи годишно.

Сега обаче българи отново няма да бъдат приемани за трансплантация във Виена.

Договорът на здравното министерство с виенската клиника обаче не е прекратен и обучението на български медици за извършването на белодробни трансплантации ще продължи, обясниха от агенция “Медицински надзор“, която отговаря за трансплантациите от 1 април. Оттам обясниха, че не става въпрос за целенасочена политика спрямо българските пациенти, Виенската клиника спира трансплантациите за всички чужденци.

Министерството на здравеопазването води разговори и с други клиники в Германия, Холандия и Белгия, които евентуално да поемат трансплантациите на българи, но горчивият опит от последните години показва, че те не се увенчават с резултат. Преди да поднови договора си с Виена страната ни преговаряше и с клиники в Германия и Турция, но така и постигна успех.

В момента 18 души българи чакат за трансплантация на бял дроб. От 2014 година насам 9 българи са получили трансплантация на бял дроб в Австрия.

Трансплантирана българка след двегодишно прекъсване

Трансплантираната във Виена е 28-годишната Илияна Христова, която страда от рядкото заболяване муковисцидоза и която през юни стана първата българка, включена в списъка на чакащите на европейската донорска мрежа Евротрансплант.

Това стана възможно след подписаното в края на януари 2019 г. споразумение между България и Виенската многопрофилна болница за обучение на лекари и трансплантация на пациенти.

То предвижда български лекари да бъдат обучени за извършването на белодробни трансплантации у нас, а докато то трае по петима нуждаещи се пациенти от България ще бъдат приемани годишно за трансплантация на бял дроб във виенската клиника. Очаква се първата белодробна трансплантация у нас да бъде извършена в края на 2020 или през 2021 година.

Тъй като трансплантации на бял дроб у нас не се правят, българските пациенти разчитаха на клиника във Виена, която бе единствената европейска клиника, приемаща българи. Заради неуредени отношения обаче договорът на България с болницата във Виена беше прекратен за повече от година и половина, в което време никъде не се правеха белодробни трансплантации на нуждаещите се българи и няколко души починаха без да дочакат операция.

Повишаването на броя донори и трансплантациите по принцип е от съществено значение за партньорството ни с Евротрансплант. Отскоро отново има ръст на донорските ситуации и извършените трансплантации и през юли България предостави на

Евротрансплант два бели дроба и намирането на подходящ донор и за българската пациентка също не закъсня.

Трансплантацията на Илияна Христова е извършена миналата седмица, а отпреди ден тя е извън реанимацията.

Екипът, извършил трансплантацията, е ръководен от д-р Хосе Матила, който е трансплантирал повече от българските пациенти, преминали успешно белодробна трансплантация, съобщиха от Националната пациентска организация.

“Искам да благодаря на всички дарители, защото това е чудо благодарение на тях. Както и на моя донор и неговото семейство за благородния жест. За тях това означава загуба на близък човек, но за други хора това е шанс за нов живот. Много благодаря”, сподели в профила си във Фейсбук Илияна Христова. 

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари