Белград към Будапеща: Сърбия не е концентрационен лагер на Унгария

0
Вулин: Страшно е в 21 в. да се издигат огради с бодлива тел на тях
Вулин: Страшно е в 21 в. да се издигат огради с бодлива тел на тях

Белград остро предупреди правителството в Будапеща да не връща в Сърбия бежанците, които вече са влезли на унгарска територия.

Предупреждението идва, след като от днес влизат в сила нови законови мерки за имигранти, а властите обявиха Сърбия за сигурна държава и в нея ще бъдат връщани всички бежанци и имигранти с нерегламентиран статус.

В интервю за британския в. „Дейли Телеграф“ сръбският министър на труда и социалната политика Александар Вулин заяви, че няма да има връщане на бежанци.

„Сърбия не е концентрационен лагер на Унгария“, каза той пред изданието. Според сръбския министър не може никой да бъде връщан назад без съгласие и ясно изразената воля на съответния човек.

„Те не са престъпници. Не са направили никакво престъпно дело и затова не могат да бъдат гонени (и връщани в Сърбия), ако не искат. До колкото знам, те не искат да живеят в Сърбия, а търсят начини да стигнат до Европа или до някоя друга дестинация“, каза още министърът.

Вулин разкритикува начина, по който властите в Унгария се отнасят към бежанците и осъди решението за строеж на ограда по дължината на сръбско-унгарската граница.

„Страшно е в 21 в. Да се издигат огради с бодлива тел на тях“, каза Вулин като допълни, че на пътя на бежанците от Турция през Балканите до Европа, само в Сърбия не са били регистрирани никакви инциденти.

„Такива случаи имаше в Гърция, в Македония, в Унгария и в Австрия, но е и на сръбска територия, допълни той.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари