Беларус забрани полети до 21 държави

0
Това стана след като редица страни затвориха въздушното си пространство в отговор на принудителното приземяване на самолета на Ryanair
Това стана след като редица страни затвориха въздушното си пространство в отговор на принудителното приземяване на самолета на Ryanair Снимка: Фокус

Националната авиокомпания на Беларус – „Белавия“, преустанови полетите до 21 държави

Това стана след като редица страни затвориха въздушното си пространство в отговор на принудителното приземяване на самолета на Ryanair на летището в Минск, предава TACC, като се позовава на изявление на превозвача в социалната мрежа „Фейсбук“, предаде Фокус.

Миналата седмица „Белавия“ спря полети до Литва, Великобритания, Франция, Украйна, Латвия, Финландия, Чешката република, Швеция, Естония, Полша, Италия, Нидерландия, Германия, Австрия, Белгия, Испания, Калининград, Унгария, Молдова, Сърбия и Кипър.

Държави, в които „Белавия“ може да лети са: Армения, Азербайджан, Грузия, Русия, Израел, Казахстан, Турция, Узбекистан, Обединени арабски емирства“, се казва в съобщението. В него се подчертава, че авиокомпанията „не е оказала влияние върху текущата ситуация“ и в момента нейните специалисти работят по намирането на нови посоки и коригиране на маршрутите.

Самолетът на ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair, пътуващ от Атина до Вилнюс, бе принуден да кацне на летището в Минск на 23 май, след като Беларус вдигна във въздуха изтребител МиГ-29 за ескорт на лайнера. Първоначалната информацията за бомбена заплаха не бе потвърдена. След като самолетът кацна в Минск, беларуските правоохранителни органи задържаха основателя на канала NEXTA в Telegram, признат в Беларус за екстремист в Беларус, Роман Протасевич и руската гражданинка София Сапега, която летеше с него.

След инцидента със самолета Ryanair, срещата на върха на ЕС реши да забрани на беларуските авиокомпании да летят до летищата на ЕС и над територията на Общността, а също така препоръча на европейските превозвачи да отказват да летят във въздушното пространство на Беларус. Редица държави затвориха въздушното си пространство за беларуския въздушен превозвач. Властите в Минск заявиха, че на фона на затварянето на въздушното пространство на редица западни страни за Беларус, „Белавия“ ще се опита да компенсира това чрез увеличаване на полетите до ОНД и особено до Руската федерация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари