Беларус "отряза" журналистите от най-известните чужди медии

0
Решението е взето от междуведомствена комисия за борба с екстремизма
Решението е взето от междуведомствена комисия за борба с екстремизма

Министерството на външните работи на Беларус лиши от акредитации журналистите от агенции Reuters, Associated Press, AFP, изданий BBC, Deutsche Welle, радио „Свобода“ и други чуждестранни медии.

За това съобщиха от Беларуската асоциация на журналистите и радио „Свободна Европа“. По думите на председателя на асоциацията Борис Горецки, решението е взето от междуведомствена комисия за борба с екстремизма, пише руското издание „Коммерсанть“, цитирано от Агенция Фокус.

Беларус лиши чуждестранните журналисти от правото да работят в страната два дни след масовия арест на служители на пресата в Минск. На 27 август полицията задържа около 20 журналисти на площада на Свободата, които се готвеха да отразяват протестите. Служителите на реда са се интересували дали сред журналистите има представители на RT и държавната агенция БелТА, като не са се интересували за другите издания, съобщи журналистът от MBH Media Роман Попков в своя Telegram канал. Журналистите от руските медии са освободени след проверка на документите им, а онези, които са имали акредитация във външното министерство,са продължили да работят, заяви прессекретарят на руското посолство Алексей Маскалев.

По-рано Беларус блокира уебсайтовете на над 70 местни издания, включително „Белсат“ и белоруските подразделения на „Медиазона“ и The Village. Някои от блокираните сайтове, разположени на домейни в белоруската зона .by, не се отварят, включително от територията на Русия, включително „Наша нива“ и Naviny.by.

На 9 август в Беларус се проведоха президентски избори. ЦИК обяви Александър Лукашенко за победител (80,1% от гласовете), а опонентите му смятат Светлана Тихановская за лидер (10,1%, според ЦИК). Действията на противниците на сегашното правителство в страната продължават.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари