БЕХ отпуска 55 милиона лева на “Мини Марица-изток”

0
Вдигат заплатите на служителите от 1 октомври
Вдигат заплатите на служителите от 1 октомври Снимка: МС

България ще продължи да разчита на централите, произвеждащи енергия на въглища до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.

Това каза енергийният министър Теменужка Петкова след среща със синдикатите, посветена на бъдещето на “Марица-изток”, предаде репортер на БГНЕС.

Петкова посочи, че в комплекса се произвеждат 46% от енергията на страната. Тя обяви, че под формата на кредит на комплекса ще бъдат дадени 50 млн. лева, както и 5 млн. лева за актуализация на заплатите на служителите.

Заплатите им ще бъдат увеличени от 1 октомври“, обяви министърът.

Петкова обясни, че кредитът, отпуснат от Българския енергиен холдинг (БЕХ) няма да е безлихвен и до края на деня или най-късно утре ще станат ясни какви ще са условията по кредита, който възлиза на обща стойност 55 млн. лева.

Взетите мерки за „Мини Марица-изток“ ще дадат възможност да функционира нормално в следващата година. Обсъдихме и състоянието на целия комплекс. Там се намират изключително важни стратегически за енергетиката ни мощности – „Мини Марица-изток“, ТЕЦ „Марица-Изток“ и централата „Брикел“, поясни още тя и добави, че по време на срещата си с Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология са обсъдили и до какво е довела пандемията и какви щети е нанесла върху дружеството.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че заплатите на служителите не са били увеличавани пред последните 2 години и увери, че сткриктно ще следят отпуснатият заем да се харчи по предназначение и няма да допуснат парите да бъдат откраднати. Димитров увери, че няма да позволят да бъдат съкратени и служители от предприятието.

От своя страна Александър Загоров от КТ „Подкрепа“ каза, че досега е имало напрежение в предприятието заради неясното му бъдеще и със задоволство коментира, че са успели да постигнат голяма част от исканията на работещите в „Мини Марица- Изток“.

На брифинга в енергийното министерство стана ясно още, че проверката в „Булгаргаз“, поискана от министър Теменужка Петкова заради исканото 20% увеличение на цените, все още не е приключила. Петкова каза, че се очаква да й бъдат докладвани резултатите до края на деня.

По отношение на това на какви цени дружеството куппува газа, министърът каза, че те се определят от КЕВР и ще се знае какви са когато Комисията ги утвърди. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари