БДЖ е подписала договори за над 50 милиона лева в "12 без 5"

1
От министерството на транспорта са започнали проверка по начина на провеждане на обществените поръчки
От министерството на транспорта са започнали проверка по начина на провеждане на обществените поръчки

БДЖ е подписала договори за общо 53 млн., с които възлагат за изпълнение два вида дейности, малко преди назначаването на служебното правителство, съобщава bTV.

Става въпрос за близо 27 млн. лв. за ремонт на общо 15 жп локомотива и други 26 млн. лв. за охрана.

Досега държавните железници охраняваха обектите си със свои служители, но сега са подписани за 26 млн. лв. с фирма от Пловдив, която да извършва тази дейност. При това ще се подхожда по нов начин - по-малко охранители и повече камери и дронове, които да предават картина в диспечерски център. Ще се залага и на изпращане на мобилни екипи при установяване на кражби.

Синдикалистът от КНСБ Петър Бунев твърди, че 26 млн. лв. са двойно повече пари от даваните досега за охрана от БДЖ, а също и че охраната от разстояние не е подходящо при денонощния поток от хора в жп депата.

"Осигуряваме на 135 човека от тяхната фирма заплатите. Гоним нашите хора - от 240 души ще останат 90. И хем ще дадем повече пари, хем ще изгоним охраната, хем не съм сигурен че качеството ще е по-добро", казва Бунев, който е поискал среща със служебния министър на транспорта Георги Тодоров.

БДЖ обаче смята, че с камери и дронове ще е по-ефективно.

"При индустриалната революция в Англия през XIX век работниците са трошали машините, защото са считали, че те ще ги изместят и ще им вземат работата. Тук няма да стане така и на всички хора, които работят в сферата на охраната (на БДЖ) им се предлага да преминат на работа в компанията", казва председателят на СД на БДЖ Григор Григоров.

Другият договор, подписан в "12 без 5" - този за ремонт на 15 вагона срещу 27 млн. лв., пък бил сключен без конкурс, твърди Бунев. Изпълнител бил един от вагонните заводи в страната на основание, че докато още е бил държавен, този завод е произвел въпросните 15 вагона и държи интелектуално право върху тях.

От министерството на транспорта са започнали проверка по начина на провеждане на двете обществени поръчки, съобщава още bTV.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари