БЧК: Зачестяват тежките инциденти в планините

0
За последните три месеца спасителните акции са били 62
За последните три месеца спасителните акции са били 62

Зачестяват тежките инциденти в планините, съобщиха от БЧК

От началото на годината Планинската спасителна служба /ПСС/ е извършила 105 спасителни акции, като само за последните три месеца те са били 62, посочиха от БЧК. През последните три години акциите са били средно по 130 на година, което ясно показва каква е тенденцията, допълниха от организацията.

Основните причини за инцидентите са подценяване на условията в планината и надценяване на собствените възможности, липса на планинарска култура, както и неподходяща екипировка.

Преди тръгване към планината е необходимо внимателно да се проучи маршрута, да се съобразят екипировката, опитът и възможностите спрямо маршрута, да се провери и метеорологичната прогноза, да се направи и планинска застраховка, посъветваха от организацията. Необходимо е хората да знаят основни похвати за оказване на първа помощ; да се избягва ходенето сам, извън група; да се пести батерията на телефона; да се осигурят предварително сладки храни, които бързо възстановяват енергията; достатъчно количество вода.

В помощ на туристите е мобилното приложение на ПСС, напомниха още от БЧК. Независимо от условията е желателно планинарите да имат свирка, челник и резервни батерии.

Ако се появи сериозен проблем, туристите трябва да се опитат да запазят спокойствие и да подадат сигнал за помощ на тел. 112 и при възможност да изпратят SMS с координати чрез мобилното приложение на ПСС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари