БЧК - Русе отличи дарителите, предоставили помощ на пострадали от конфликта в Украйна

1
Отбелязаха 144-ата годишнина от основаването на Българския червен кръст
Отбелязаха 144-ата годишнина от основаването на Българския червен кръст Снимка: Областна администрация - Русе

Отбелязаха 144-ата годишнина от основаването на Българския червен кръст

Късно снощи в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе бе отбелязана 144-ата годишнина от основаването на Българския червен кръст /БЧК/.

В рамките на церемонията бяха отличени 23-ма дарители за предоставената помощ на пострадалите от конфликта в Украйна. Сред тях бяха и служителите на Областната администрация. В средата на месец март работещите в институцията подпомогнаха бягащите от войната, като със собствени средства те закупиха близо 1000 пакетирани хранителни продукта, предназначени за подкрепителния пункт на БЧК на Дунав мост. Същевременно те заедно със служители на Община Русе и доброволци даваха постоянни дежурства както на пункта за прием на мигранти на централната жп гара в крайдунавския град, така и пункта за предварителен прием на Дунав мост. Припомняме, че координацията между институциите бе осъществявана от областния управител Анатоли Станев. Не веднъж представителите на изпълнителната власт, както и на ръководството на Върховния комисариат на ООН за бежанците и УНИЦЕФ са давали своята отлична оценка за организацията на място в Русе, а също и за предприемането на бързи и адекватни мерки, отговарящи в най-висока степен на ситуацията. От името на областния управител бе изказана благодарност за отличното партньорство с БЧК и увереност, че съвместните дейности в полза на нуждаещите се ще продължат, съобщиха от Областна администрация - Русе.

Присъстващите имаха възможността да изгледат и филма „Ангелът на милосърдието“, разказващ невероятната история на баронеса Юлия Петровна Вревска. Филмът е на режисьора Борис Радев и бе реализиран по идея и с финансовата подкрепа на Община Бяла и БЧК. През 2021-а лентата спечели специалната награда на председателя на БЧК академик Христо Григоров по време на 19-ия международен фестивал на червенокръстките и здравни филми.

Празничната програма включваше и богат музикален репертоар на ученици от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“. Пресияна Манева и Марчела Чивиджиян изпълниха „Солото на Габриел“ на композитора Енио Мориконе, а Лъчезар Стойчев представи „Ръченица“ на Росен Балкански. Финалът бе за трио „Манифик“ в състав Аника Георгиева, Мейн Ван и Ивана Москова. Те зарадваха аудиторията с неповторимата „Кампанела“ на Паганини.

Организатор на събитието бе председателят на Общинската организация на БЧК Алисе Муртезова, а сред официалните гости бяха председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев, както и представители на редица държавни институции, а също и на Русенската света митрополия.

Останалите отличени на снощната церемония са д-р Розина Мирчева, „Арда-Русе“ ООД, „Пачико“ ЕООД, „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД, „САШ-Н” ЕООД, „Дунав Турс Круизис“ ЕАД, Сдружение „Център Динамика“, Лайънс клуб Русе – Север, Лайънс клуб Русе – Сексагинта приста, Лайънс клуб – Русе, Клуб „Сороптимист Интернешънъл“ Русе, служителите на Община Русе, Зонта клуб Русе, „Калисто“ ООД, служителите на Регионалния телевизионен център на БНТ, „ЙОРГ-2915“ ООД, „Елитекс“ ООД, Татяна Нахабедян, Държавния архив в Русе, „Магна Техника“ ЕООД, както и сдруженията „Захари Стоянов“ и „Общество на промяната“. От БЧК благодарят и на всички останали дарители и на хората, които ежедневно продължават да мислят за нуждаещите се.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари