Бащи поискаха равни родителски права

1
В момента се губи връзката баща - дете при разделени родители
В момента се губи връзката баща - дете при разделени родители Снимка: Лиляна Трънкова, 24 часа

Бащи подредиха плюшени играчки пред съдебната палата във Варна, за да наблегнат на един изключително важен и често срещан проблем при разделените семейства и двойки - синдрома на родителското отчуждение.

Те искат спешно промени в законите, които да им дават равни права с майките и да реално да защитават и самите деца.

"Искаме да бъде преразгледан закона за домашното насилие, също и да се спазват действащите в момента закони. Защото има закон за неспазване на режима на свиждане родител-дете, но той изобщо не се спазва. В момента институциите у нас действат на принципа - "виновен до доказване на противното, а не обратното", каза за "24 часа" Ивайло Герчев.

"Случаи, подобни на моя, са стотици, ако не и повече. Детето се отчуждава умишлено от родителя, който го отглежда, от този, който има право на свиждане. Аз не бях виждал сина си 7 месеца, след като бившата ми съпруга подаде срещу мен жалба да домашно насилие и имах издадена ограничителна заповед. Съдът ме оправда на всички възможни инстанции, но аз месеци наред не бях виждал детето си. Реално моите права и правата на всички родители в моето положение, са не само нарушавани системно, а и няма институция у нас, която да ги защитава", допълни бащата.

Думите и исканията му бяха подкрепени от още няколко мъже, които живеят със същите проблеми. Според тях трябва да се направи спешна ревизия на действащите в момента закони, за да бъдат гарантирани правата и на двамата родители при развод или раздяла, а и децата да бъдат защитени. Според тях от тези съдебни битки най-много страдат децата, защото и те са въвлечени в тях.

Стига се до ситуации, в които детето се води от съдия-изпълнител при родителя, който има право на свиждане, тъй като другият се крие. Намесват се психолози, социални работници и това стресира децата допълнително. Така се губи напълно връзката дете-родител.

"Докато водим дела и си търся законното право да се срещам със сина си при режима, определен с влязло в сила съдебно решение, той расте, а аз пропускам детството му. Аз си търся правата по законен ред, но в същото време с детето говорят юристи, социални работници, психолози и то се затваря в себе си и не иска да вижда никой. По този начин се депресират много деца и реално животът им ранна възраст поема в грешна посока.

Тъй като сме много хора в такава ситуация, за съжаление повече от 95% от ощетените сме бащи, ние решихме да направим сдружение "В името на децата на България". Ще търсим съдействие и подкрепа от всички възможни институции в страната, за да бъде променен закона и да не се допусне децата да се отчуждават от родителя, който не ги отглежда", допълни Пламен Янаков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари